dofinansowanie 2024-2027

Wsparcie na wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.

logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader, którego celem jest sprawne wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Wskaźnikiem osiągnięcia celu operacji jest finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Poddziałanie 19.4. „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” objętego programem PROW 2014-2020.
Projekty współpracy współfinansowane są w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania”

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY TRADYCYJNE – Salceson Wizytowy

PRODUKTY TRADYCYJNE NA LIŚCIE MINISTERSTWA ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI
SALCESON WIZYTOWY – HISTORIA

SALCESON WIZYTOWY        HISTORIA        ZDROWIE        PRODUKT TRADYCYJNY        Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego

salceson

Salceson wizytowy – zdobywca Laura Kulinarnego Marszałka Woj. Mazowieckiego za najlepszy produkt 2012 r.

Salceson wizytowy jest produktem wędliniarskim najwyżej jakości, wytwarzany tradycyjnymi metodami w oparciu o naturalny skład surowców. Sposób produkcji sprawia że wyjątkowy smak wyróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku. Smak jakim charakteryzuje się salceson wizytowy przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej polskiej wędliny, które mogliśmy spotkać na polskich wiejskich stołach kilkadziesiąt lat temu. Wynika to ze specjalnego doboru surowców i tradycyjnego sposobu wytwarzania. Jest on często prezentowany na stoiskach z tradycyjnymi wyrobami wędliniarskimi na kiermaszach i uroczystościach gminnych, powiatowych, wojewódzkich czy ogólnopolskich.

O wyjątkowości tego produktu, stanowi fakt że jest on wytworem niszowym, który można zakupić tylko i wyłącznie w regionie radomskim. Produkcja salcesonu wizytowego odbywa się w Gospodarstwie Rolnym Państwa Pysiak, pod nadzorem weterynaryjnym, w ramach działalności Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej. Sprzedaż odbywa się tylko w dwóch punktach na terenie Radomia, gdzie znajduje liczne grono nabywców, a popyt niejednokrotnie przewyższa podaż. Wyjątkowość smaku i tradycyjną recepturę salcesonu wizytowego poświadczają liczne wyróżnienia, którymi został nagrodzony, jak również wypowiedź Lecha Kaczyńskiego – Prezydenta RP, który na uroczystościach w Pałacu Prezydenckim po skosztowaniu wyrobów wędliniarskich ze Zdziechowa, stwierdził że „tak właśnie powinny smakować polskie wędliny”.

Gospodarstwo Rolne Państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiak
Zdziechów 14, 26-652 Zakrzew

SALCESON WIZYTOWY        HISTORIA        ZDROWIE        PRODUKT TRADYCYJNY        Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2025 stowarzyszenie lgd razem dla radomki
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć