Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Rolada ziemniaczana w waflu.
Rolada ziemniaczana w waflu – Pani Barbary Lidak.
To danie, o przyjemnym lekko ostrym smaku. Można ją kroić w plastry i podawać w trzech wersjach na gorąco po podpieczeniu z obu stron na patelni jako dodatek do mięs, panierowaną w jaku jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczarek zamiast papryki.
Składniki potrawy: 1kg ugotowanych ziemniaków, 2 cebule średniej wielkości, 1 ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, 2 łyżki masła do duszenia cebuli i papryki, 1-2 duże wafle andruty, pół pęczka natki pietruszki,
ponadtoprzyprawy: sypka papryka słodka, odrobina czarnego pieprzu , sól do smaku jeśli ziemniaki gotowano bez soli.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Na patelni dusimy na maślecebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek, osobno dusimy na maśle paprykę pokrojoną w drobna kostkę dodając trochę przyprawy ze słodkiej papryki. Pietruszkę drobno siekamy. Uduszone warzywa łączymy z ziemniakami, dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na duży papier kładziemy wafel i ciepłe ziemniaki z cebulką i papryką. Należy równo rozsmarować ziemniaki na waflu. Po 15 min jak wafel zmięknie zwijamy ciasno w roladę i zawijamy w papier. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Po tym czasie możemy kroić na części o grubości 1 cm- 1,5 cm. Na patelni należy z obu stron odsmażyć i podać ciepłe jako dodatek do wcześniej przygotowanego duszonego mięsa. 2 wersja : Można maczać w rozmąconym jajku i panierować odsmażając na patelni i podać jako samodzielne danie. 3 wersja : Do ziemniaków zamiast papryki można dodać pieczarek drobno pokrojonych i uduszonych.
Barbara Lidak
Kochanów
26-432 Wieniawa