finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku

 

Rolada ziemniaczana w waflu.

Rolada ziemniaczana w waflu.

Rolada ziemniaczana w waflu – Pani Barbary Lidak.

To danie, o przyjemnym lekko ostrym smaku. Można ją kroić w plastry i podawać w trzech wersjach na gorąco po podpieczeniu z obu stron na patelni jako dodatek do mięs, panierowaną w jaku jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczarek zamiast papryki.

Składniki potrawy: 1kg ugotowanych ziemniaków, 2 cebule średniej wielkości, 1 ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, 2 łyżki masła do duszenia cebuli i papryki, 1-2 duże wafle andruty, pół pęczka natki pietruszki,
ponadtoprzyprawy: sypka papryka słodka, odrobina czarnego pieprzu , sól do smaku jeśli ziemniaki gotowano bez soli.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Na patelni dusimy na maślecebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek, osobno dusimy na maśle paprykę pokrojoną w drobna kostkę dodając trochę przyprawy ze słodkiej papryki. Pietruszkę drobno siekamy. Uduszone warzywa łączymy z ziemniakami, dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na duży papier kładziemy wafel i ciepłe ziemniaki z cebulką i papryką. Należy równo rozsmarować ziemniaki na waflu. Po 15 min jak wafel zmięknie zwijamy ciasno w roladę i zawijamy w papier. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Po tym czasie możemy kroić na części o grubości 1 cm- 1,5 cm. Na patelni należy z obu stron odsmażyć i podać ciepłe jako dodatek do wcześniej przygotowanego duszonego mięsa. 2 wersja : Można maczać w rozmąconym jajku i panierować odsmażając na patelni i podać jako samodzielne danie. 3 wersja : Do ziemniaków zamiast papryki można dodać pieczarek drobno pokrojonych i uduszonych.

Barbara Lidak
Kochanów
26-432 Wieniawa

Rolada ziemniaczana w waflu. Rolada ziemniaczana w waflu.

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content