Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Pyzy z mięsem po Skrzyńsku
Pyzy z mięsem po Skrzyńsku
Pierwsze pyzy znane były w wersji bezmięsnej, a ich przepis przekazywany był ustnie z pokolenia na pokolenie. Następnie w miarę bogacenia się miejscowej ludności Skrzyńska, dodawano do nich farsz mięsny wieprzowy lub drobiowy. Co więcej sekret pysznych pyz „po Skrzyńsku” tkwi w szczegółach. Oprócz naturalnych składników pochodzących z gospodarstw mieszkańców jak ziemniaki czy kapusta kiszona tradycyjną metodą, istotą jest sposób przygotowania tychże pyz. A mianowicie wykonywane są „starą metodą” – ziemniaki odcedza się nie za pomocą sokowirówki czy wyciskarki, ale tradycyjnie przez lniany woreczek. Dzięki starym recepturom pyzy „po Skrzyńsku” są idealnie ziemniaczano – mięsne, a okraszone boczkiem i cebulką – smakowite i aromatyczne.
Pyzy z mięsem „po Skrzyńsku” nagrodzone zostały Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska” Plac Św. Marka 1, 26-400 Przysucha