Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Pierogi z kurkami.
Pierogi z kurkami nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku
Pierogi z kurkami to pyszne sezonowe danie. Jest to wielki przysmak i każdy chętnie zajada się potrawami z dodatkiem kurek.Tajemnicą tego przepisu jest farsz, który trzeba przyrządzić tak, aby nie był gorzki.
Składniki potrawy:grzyby leśne kurki,cebula, masło lub olej, natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Świeże kurki umyć dokładnie i obgotować w osolonej wodzie ok.15 minut. Obgotowane kurki odcedzić i po lekkim przestudzeniu przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na połowie tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, dodać zmielone kurki i dusić pod przykryciem, dodając pod koniec resztę tłuszczu. Często mieszać aby się nie przypaliło. Po 30 minutach farsz powinien być dość gęsty, można go zdjąć z kuchenki, połączyć z natką pietruszki i doprawić do smaku, ostudzić (najlepiej odłożyć na 2 godziny do lodówki).
Ulubione ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać i odkładać na suchą ściereczkę.
Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia.
Kurki są zawsze zbierane samodzielnie przez członkinie KGW Dębinianki.
Koło Gospodyń Wiejskich„Dębinianki”
Dębiny, ul. Stare Dębiny 1
26-400Przysucha