finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY LOKALNE – Pierogi przysuskie

 

Pierogi przysuskie – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku

 

pierogi przysuskiePierogi przysuskie z Restauracji Oskar
Kobyłka Grzegorz z Przysuchy.

To propozycja mięsnych pierogów, wyrabianych i lepionych ręcznie „na okrągło”, o kształcie podobnym do małego ufo.

Składniki potrawy: ciasto pierogowe: jajo, woda, mąka, sól; nadzienie: mięso gotowane z rosołu mieszane (wołowina, drób), kasza gryczana, jajko, słonina, cebula; przyprawy: majeranek, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy przyprawy i kaszę gryczaną ugotowaną na sypko. Dodajemy przesmażoną słoninę z cebulką i doprawiamy ponownie do smaku (ma być wyrazisty). Dodajemy 1 jajko na 1,5 gg farszu. Lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z okrasą z boczku wędzonego z cebulką. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.

Oskar. Hotel, restauracja. Kobyłka Grzegorz
Radomska 18b
26-400 Przysucha

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content