Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Pierogi przysuskie
Pierogi przysuskie – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku
Pierogi przysuskie z Restauracji Oskar
Kobyłka Grzegorz z Przysuchy.
To propozycja mięsnych pierogów, wyrabianych i lepionych ręcznie „na okrągło”, o kształcie podobnym do małego ufo.
Składniki potrawy: ciasto pierogowe: jajo, woda, mąka, sól; nadzienie: mięso gotowane z rosołu mieszane (wołowina, drób), kasza gryczana, jajko, słonina, cebula; przyprawy: majeranek, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, dodajemy przyprawy i kaszę gryczaną ugotowaną na sypko. Dodajemy przesmażoną słoninę z cebulką i doprawiamy ponownie do smaku (ma być wyrazisty). Dodajemy 1 jajko na 1,5 gg farszu. Lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z okrasą z boczku wędzonego z cebulką. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.
Oskar. Hotel, restauracja. Kobyłka Grzegorz
Radomska 18b
26-400 Przysucha