Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Pasieka Murawscy
Pasieka Murawscy
– gospodarstwo pszczelarskie prowadzone przez Łukasza Murawskiego w Woli Wacławowskiej
Pasieka Murawscy – to gospodarstwo przeszczelarskie prowadzone przez Łukasza Murawskiego w Woli Wacławowskiej. Jak opowiada nam Łukasz Murawski: „Pasja do pszczół i pracy z nimi w naszych rodzinach jest pielęgnowana od kilku pokoleń. Już jako dziecko pracowałem w pasiece mojego stryja Józefa, który odziedziczył ją po swoim ojcu. Moja żona pomagała w pasiece taty , który prowadził pasiekę na wzór swojego ojca. Dlatego też, oboje pracujemy nad rozwojem naszej pasieki. Zawodowo zajmuję się prowadzeniem pasieki już od pięciu lat. W tym czasie zdobyłem tytuł Mistrza pszczelarza i ukończyłem Technikum pszczelarskie w Pszczelej Woli z tytułem technik pszczelarz. Biorę udział w szkoleniach, które podnoszą moją wiedzę na temat pszczół i gospodarki pasiecznej. Na początku gospodarowałem w ulu warszawskim poszerzanym, a w 2013 roku nabyliśmy pierwsze ule wielkopolskie (korpusowe).”
Obecnie Pasieka posiada 72 rodziny produkcyjne i rodziny przeznaczone do wychowu matek pszczelich. Hoduje matki pszczele rasy Buckfast i kraińskiej różnych linii. Gospodarstwo jest pasieką wędrowną, co oznacza , że pszczoły są przewożone na pożytki w celu uzyskania miodów gatunkowych i produktów pszczelich. Pasieka jest pod stałym nadzorem Powiatowego Inspektora Weterynarii. Posiada weterynaryjny numer sprzedaży bezpośredniej, który jest pozwoleniem na pozyskiwanie i sprzedaż nieprzetworzonych produktów pszczelich. W 2014 roku została wyróżniona Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” przyznawanej najlepszym producentom tradycyjnym.
Pasieka oferuje:
Miód wielokwiatowy zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących w tym samym czasie na polach, w sadach, lasach i na łąkach. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także profilaktycznie.
Miód rzepakowy jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy. (Pomocny w leczeniu choroby dnia następnego tzw. KACA)
Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. W sprzedaży mamy miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.
Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem w smaku przypomina mięte. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Miód akacjowy w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm. Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
Miód wrzosowy należy do najlepszych i najrzadziej występujących miodów nektarowych . Ze względu na późne kwitnięcie wrzosu , bardzo trudno wydobywa się go z plastrów pszczelich. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.
Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowe komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu. Ciekawostką jest to, że aby pozbyć się opryszczki wystarczy dwukrotne posmarowanie jej tym miodem.
Miód malinowy z odmian wczesnych w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Z odmian jesiennych ma kolor herbaciany , po skrystalizowaniu jaśnieje. Smak ma przyjemny i słodki, a zapachem przypomina owoce maliny. Z maliny jesiennej smak wyrazisty lekko kwaskowy. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.
Miód nawłociowy pojawił się w naszej ofercie nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Jest lubiany przez dzieci.
Pierzga – najbardziej znanym produktem pszczelim jest miód. Mało kto wie natomiast o pierzdze, która działa na zdrowie jeszcze korzystniej. Pierzga to naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy wzbogacony wydzielinami z ich organizmów, np. mleczkiem. Ma jednak od pyłku znacznie większą wartość odżywczą, cechuje się lepszą przyswajalnością i posiada bogatszy skład chemiczny. Komu szczególnie poleca się stosowanie pierzgi? Procesy zachodzące w pierzdze są podobne jak w czasie kiszenia kapusty czy ogórków. To dlatego pierzga jest produktem niezwykle zdrowym – jej lecznicze działanie jest trzykrotnie większe niż pyłku. Zawiera witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, D, E, P i PP, a także pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. Ma ok. 12 proc. białka i sporo tłuszczu. Obecny jest w niej kwas mlekowy oraz liczne enzymy. Białko pierzgi jest łatwo przyswajane przez organizm. Ze względu na swój skład ten pszczeli produkt ma szerokie zastosowanie lecznicze. Posiada właściwości antybakteryjne i odtruwające (pomaga usunąć toksyny z organizmu, usprawnia pracę wątroby i pomaga w leczeniu choroby alkoholowej), korzystnie wpływa na metabolizm, wzmacnia odporność. Pomoże w biegunkach, zaparciach i problemach trawiennych. Znane są również antydepresyjne właściwości pierzgi – poprawia ona samopoczucie i ułatwia koncentrację. Poleca się ją w stanach anemii i osłabienia; szczególnie u dzieci i osób starszych. Warto stosować ją po ciężkich chorobach lub operacjach, w nadciśnieniu, braku apetytu czy chorobach układu nerwowego. Pierzga znalazła także zastosowanie w leczeniu miażdżycy oraz schorzeń prostaty. Jej długotrwałe stosowanie poprawia ogólną sprawność fizyczną oraz psychiczną. Pozytywny wpływ spożywania pierzgi na zdrowie można zaobserwować po tygodniu albo dwóch – działanie jest znacznie trwalsze niż po zastosowaniu suplementów i nie obciąża wątroby. Po pierzgę mogą sięgać wszyscy, nawet dzieci, kuracja tym produktem nie jest wskazana jedynie w przypadku osób uczulonych na wyroby pszczele.
Pyłek kwiatowy: Spośród 22 aminokwasów pyłek pszczeli zawiera 20. Według obliczeń i porównań wynika, że 100 g pyłku zawiera tyle aminokwasów, co 1 kg mięsa lub 7 jajek, czyli 2 czubate łyżeczki (30g) pyłku mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne człowieka na niezbędne aminokwasy. Badania laboratoryjne do tej pory dowiodły, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, które wykazują korzystne działanie przy pewnych dolegliwościach ludzkiego organizmu oraz jego nieprawidłowym działaniu. Pyłek jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit. Pyłek poprawia wytrzymałość fizyczną, jest skuteczny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, reguluje trawienie. Ponadto pomaga przy problemach wątroby, prostaty, pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, wspomaga wytwarzanie krwi, obniża cholesterol, wzmacnia mięsień serca oraz wspomaga oczyszczanie organizmu.
Propolis – jest balsamiczno-żywiczną substancją, której pszczoły używają do uszczelniania gniazda, a w mieszaninie z woskiem do polerowania komórek plastra przed zaczerwieniem. Tworzony jest w ulu z przynoszonych przez zbieraczki wydzielin pączków topoli, brzozy, wierzby, sosny, świerka, jodły, olchy, dębu, jesionu i innych drzew. Substancje te po wzbogaceniu przez pszczoły wydzieliną gruczołów gardzielowych i żuwaczkowych, a także niewielką ilością wosku i pyłku dają tzw. kit pszczeli. Jest w nim około 300 różnych składników, z których najważniejsze to: flawonoidy, kwasy aromatyczne, garbniki, w sumie 50% substancji żywicznych. Propolis działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, znieczulająco, regeneracyjnie, odtruwająco i przeciwzapalnie. Zaleca się go przy schorzeniach: układu krążenia, nadciśnienia, wrzodach żołądka i dwunastnicy, układu oddechowego, gardła, prostaty, hemoroidach, grzybicach i łuszczycy. Dziś propolis określa się „naturalnym antybiotykiem XXI wieku”.