Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Zapraszamy na panel dyskusyjny dotyczący Ochrony papryki i możliwości organizowania się produktów i opłat za wodę. 21.08.2016 r. – Przytyk.
Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej wraz z Urzędem Gminy w Przytyku serdecznie zapraszają Państwa na kontynuację Panelu Dyskusyjnego pt.„ Ochrona papryki i możliwości organizowania się producentów”, „Opłata za wodę-kolejny koszt rolników?” Panel Dyskusyjny odbędzie się tuż przed rozpoczęciem oficjalnych uroczystości „XXVII Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku” w dniu 21.08.2016r, o godz. 10.00 w Szkole Podstawowej w Przytyku.
Rozpoczęła się nowa edycja Konkursu Grantowego Programu Równać Szanse.
Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży ogłosiła Regionalny Konkurs Grantowy w ramach Programu Równać Szanse 2016 Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Program skierowany jest do organizacji pozarządowych, gminnych domów kultury, bibliotek gminnych oraz nieformalnych grup dorosłych z miejscowości do 20 000 mieszkańców. Termin rejestracji wniosków: do 25 października 2016 r. do godz. 12.00.
Konkurs kulinarny na najlepsze potrawy/dania z papryki. Zapraszamy do udziału. Do wygrania atrakcyjne nagrody!
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozpoczynając realizację projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, pływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze potrawy i dania z papryki. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych podmiotów (osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, grup nieformalnych (kół gospodyń wiejskich), czy też szkół i klas o profilu gastronomicznym.
Konkurs kulinarny na najlepsze dania z Papryki
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozpoczynając realizację projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, pływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze potrawy i dania z papryki. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych podmiotów (osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, grup nieformalnych (kół gospodyń wiejskich), czy też szkół i klas o profilu gastronomicznym.
Najsmaczniejsze potrawy z papryki wybrane w konkursie o Laur LGD Razem dla Radomki. Prezentujemy nagrodzone produkty – Paprykówka na miodzie, Pyszny pikantny sos paprykowy.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozstrzygnęło 3 edycję konkursu na najsmaczniejsze dania z papryki. Uroczyste wręczenie nagród nastąpiło podczas odbywających się w minioną niedzielę Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”. Dziś przedstawiamy wyróżnione dania przygotowane przez Panią Katarzynę Gajdę (Nalewka z Papryki) oraz Panią Danutę Neskę (Pyszny, pikantny sos paprykowy)
Najsmaczniejsze potrawy z papryki wybrane w konkursie o Laur LGD Razem dla Radomki. Prezentujemy nagrodzone produkty – Sos paprykowy przytycki.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozstrzygnęło 3 edycję konkursu na najsmaczniejsze dania z papryki. Uroczyste wręczenie nagród nastąpiło podczas odbywających się w minioną niedzielę Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Dziś prezentujemy Państwu przepis na „Sos paprykowy przytycki” – danie przygotowane przez Panią Teresę Mularczyk, które zdobyło 1 miejsce w kategorii przetwory i nalewki z papryki, który jest doskonałym dodatkiem do mięsa, serów i zup.