Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Prezentujemy projekt grantowy LGD: Gotowanie z kulturą i tradycją w Bieniędzicach
Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych Na Ludową Nutę z Bieniędzic w minionym roku zrealizowało projekt zatytułowany „Gotowanie z kulturą i tradycją”, który otrzymał dofinansowanie w ramach programu grantowego LGD „Razem dla Radomki” w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszaru Wiejskich na lata 2014-2020. Kwota udzielonego wsparcia wyniosła 5 838,00 zł .
Celem głównym realizowanego projektu była promocja i rozwój obszaru gminy Wolanów poprzez kultywowanie i promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego przez członków stowarzyszenia z Bieniędzic. W ramach realizowanej inicjatywy doposażony został Zespół Śpiewaczy Bieniędzice, który zakupił specjalne termos i podgrzewacz, który umożliwia przygotowanie i serwowanie potraw tradycyjnych na wydarzeniach plenerowych. Zorganizowano 6 spotkań warsztatowych, w tym 4 spotkania dotyczące warsztatów kulinarnych i savoir-vivre oraz 2 spotkania dotyczące dekoracji stołu. Uczestnicy na warsztatach dekorowania i nakrywania stołu własnoręcznie wykonywali dekoracje zrobione z m.in. kwiatów z krepiny, flakonów, świeczników ze słoików dekorowanych wstążką czy techniką decupage, ozdabianie stołów sezonowymi roślinami czy nowoczesnym designem, nakrywanie i układanie naczyń na stole. Każdy z uczestników mógł wykazać się własną inwencją twórczą, oryginalnym pomysłem. Natomiast na warsztatach kulinarnych i savoir-vivre grupa pod okiem kucharza przygotowywała potrawy, które znane są od wielu pokoleń na tych terenach (pyzy, porka, klapoki, a także pierogi).
Celem tych zajęć było przybliżenie wiedzy nt. tradycyjnych potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów, które były smakowane, przy jednoczesnym zaprezentowaniu odpowiedniego zachowania w wielu popularnych życiowych sytuacjach. Warsztaty z savoir-vivre były doskonałym połączeniem dobrych manier, etykiety, bardzo przydatnych i niezbędnych zarówno w życiu prywatnym (również w szkole), jak i w relacjach zawodowych.
Wspólne działania z udziałem dzieci i dorosłych zintegrowały grupę, wzbogaciły ofertę zajęć pozaszkolnych, uczyły współpracy międzypokoleniowej, rozwijały talenty kulinarne wśród uczestników. Warsztaty przybliżyły regionalną kuchnię młodym mieszkańcom, poprzez czynny udział w przygotowywaniu „dawnych” potraw.
Na zakończenie projektu dla uczestników oraz ich rodzin i przyjaciół została zorganizowana impreza integracyjna – plenerowy piknik, na którym mogli degustować przygotowane przez nich potrawy, w tym: porkę, pyzy, racuchy i inne. Nie zabrakło również atrakcji muzycznej podczas pikniku. Przez cały czas trwania festynu można było częstować się ciastami domowymi, owocami, napojami. Zdecydowanie impreza zacieśniła więzi wśród uczestników, mieszkańców, stworzyły się przyjaźnie. Dzięki aktywnemu udziałowi ludzi i wspaniałej pogodzie festyn był bardzo udany.
Realizacja projektu współpracy pomiędzy młodym i starszym pokoleniem pozwoliła na pobudzenie aktywności środowisk lokalnych w trakcie i po zakończeniu realizacji projektu poprzez udział w spotkaniach promocyjnych, festynach. Projekt zaszczepił społeczności lokalnej (zwłaszcza tej młodszej) zainteresowanie dziedzictwem kulinarnym swojej małej ojczyzny, co wpłynie na wzrost zaangażowania we współpracę mieszkańców na rzecz swojej wsi promując swoje dziedzictwo kulinarne.