Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Jarmark Przez życie z tradycją w Wieniawie.
Jarmark „Przez życie z tradycją”, który odbył się w Wieniawie w miesiącu grudniu, był podsumowaniem projektu realizowanego w partnerstwie przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” i Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej „Radomka”.
Jarmark, to wspaniała forma interaktywnego kontaktu, uczestnicy stają się stroną dialogu, tworząc integralny element procesu komunikacyjnego – dlatego są ważną formą promocji produktów tradycyjnych i lokalnych. Istotną ich zaletą jest budowanie relacji przez bezpośrednie doświadczenie, gdyż umożliwiają tworzenie rzeczywistych przeżyć wśród odbiorców. Wystawcy, którymi byli Gospodarstwo Sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów z Komorowa z produktem tradycyjnym sokiem Smaczek z Doliny Radomki, Gospodarstwo Rolne Państwa Pysiaków ze Zdziechowa oferujące cztery produkty tradycyjne: salceson wizytowy, szynkę zdziechowską, zakrzewską kiełbasę jałowcową i wiejską kiełbasę zdziechowską. Swoje pieczywo prezentowała i polecała Piekarnia Wacyn z Wacyna, oferująca różnorodne pieczywo na naturalnych zakwasach. Nie zabrakło także miodów z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego.
Producenci Ci mieli możliwość pozyskiwania bezpośredniej informacji o oczekiwaniach i preferencjach nabywców, ich zjednania i przekonania. Odbiorcy nie byli tu tylko biernymi obserwatorami, mieli możliwość uczestnictwa i przeżywania, a to wpływa intensywniej na ich reakcje niż inne formy promocji. Elementami jarmarku były nie tylko prezentacje produktów, ale też ich degustacja, dzięki czemu uczestnicy, mogli lepiej poznać walory smakowe oraz odżywcze produktów. Nasz jarmark był imprezą wielopokoleniową, bo uczestnikami byli i seniorzy, i dzieci w wieku szklonym i panie z Kół Gospodyń Wiejskich i okolicznych stowarzyszeń. Jarmark umożliwił jego uczestnikom aktywny udział, absorbując uwagę wszystkich zainteresowanych stron, którzy stali się uczestnikami dialogu. Bo jarmark to specyficzna forma promocji produktów lokalnych i tradycyjnych, gdyż często towarzyszy im gwar, krótkie pogawędki, plotki, pozdrowienia. Budowana jest niepowtarzalna atmosfera i swoista więź między sprzedawcą a kupującym. Uzupełnieniem dla zaprezentowania produktów lokalnych przez przedsiębiorców były dania lokalne przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wieniawy, oraz Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Pogroszyn. Panie przygotowały dla uczestników do degustacji: kopytka ziemniaczano-serowe i kopytka ziemniaczane, bidnoporkę, koreczki, sos grzybowy, kompot owocowy, sałatkę jarzynową i lokalne ciasta, a także: kotleciki mielone paprykowe, kotleciki mielone serowe, ziemniaczano – warzywną zapiekankę, klopsa z papryką, sos biały, sałatkę owocową i ciasto. Uczestnicy mieli okazję próbować wielu smacznych lokalnych dań. Podczas jarmarku czas umilały nam występy zespołu ludowego „Wieniawa”, oraz dziecięcego zespołu „Folkowe nutki”.
Integralną częścią jarmarku, było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego Na najlepszą potrawę lokalną przygotowaną z papryki. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej. Wyszukiwanie potraw mogących stać się wizytówką naszego regionu, promowanie produktu tradycyjnego Papryki Przytyckiej, jak też wymiana doświadczeń kulinarnych, oraz wspieranie lokalnej tożsamości. W ramach konkursu wpłynęło 7 zgłoszeń. Wszystkie zgłoszenia spełniały wymogi formalne i zostały skierowane do drugiego etapu, czyli prezentacji potrawy i oceny przez komisję konkursową. Komisja konkursowa postanowiła przyznać trzy nagrody główne i trzy wyróżnienia w postaci nagród rzeczowych – sprzętu AGD. Nagrody główne zostały przyznane za:
- Paprykowo – pomidorowy romans – zupa krem – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Rykowianki”.
- Pieczone pierogi z farszem paprykowym – Dorota Wochniak z Przysuchy.
- Pasztet z bułek i papryki – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Pogroszyn.
Wyróżnienia zostały przyznane za:
- Paprykowo – dyniową fantazję – Elżbieta Niewadzisz z Wieniawy.
- Pyszny sos paprykowy – Alicja Kurman z Milejowic.
- Cukiniowe łódeczki z papryką – Ilona Dorota Blank z Wieniawy.
Uczestniczkom konkursu serdecznie dziękujemy, za podzielenie się z nami swoimi przepisami i daniami.
Jarmark został poprzedzony konferencją dotyczącą produktów tradycyjnych i lokalnych. Na konferencji zostały przeprowadzone dwie prelekcje. Pierwsza nt. produktów tradycyjnych przygotowana przez Pana Cezarego Adama Nowek i druga nt. produktów lokalnych przygotowana przez Panią Małgorzatę Kopycką. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z wiedzą dotyczącą roli i znaczenia tych produktów w życiu, żywieniu i możliwościach rozwoju dzięki wytwarzaniu, przetwarzaniu i ich sprzedaży. Realizacja zadania publicznego pn. „Produkty lokalne i tradycyjne na Zakrzewskiej Ziemi”. Zadanie dofinansowane ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego. p>