
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Zapraszamy do udziału w XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym organizowany jest przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym – przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
Jury konkursu finału etapu regionalnego, powołane przez Polska Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego, przeprowadzi ocenę zgłoszonych produktów/potraw i dokona wyboru laureatów regionalnych. Finał regionalny i wręczenie nagród odbędzie się 11 czerwca 2016 r. w Poświętnem podczas XVII Mazowieckich Dni Rolnictwa, w Płońskim Oddziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.
Więcej informacji na stronie: www.produktyregionalne.pl