Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Naturalny ocet jabłkowy z Doliny Radomki
Naturalny ocet jabłkowy z Doliny Radomki – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku
Naturalny ocet jabłkowy z Doliny Radomki –wytwarzanego w Gospodarstwie Sadowniczym MB Monika Bankiewicz.
Ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę i jest lekko mętny.Wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek.W occie jabłkowym znajdują się enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwasy: chlorogenowy, kawowy i kumarowy
w łącznej ilości 400 – 1000 mg/l) oraz niewielkie ilości witamin i składników mineralnych: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, biotyna, kwas foliowy i witamina C, a także sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez.
Składniki potrawy:Jak wskazuje nazwa, produkuje się go z jabłek z sadów Gospodarstwa Sadowniczego Bankiewiczów rosnących w Dolinie Radomki.
Sposób przygotowania:
Do rozdrobnionych owoców dodawane są drożdże, które przekształcają cukier zawarty w jabłkach na alkohol. Następnie bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol do postaci kwasu octowego – głównego składnika octu jabłkowego. Obok niego powstają także nieduże ilości kwasu mlekowego i kwasu cytrynowego.
Octu jabłkowego nie powinno się wypijać bezpośrednio w większych ilościach. Najlepiej łyżkę lub 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku 1-2 razy dziennie. Czysty ocet jabłkowy ma kwaśny odczyn i może uszkadzać szkliwo zębów. W nadmiernej ilości może tez podrażnić i poparzyć jamę ustną i przełyk. Ostrożnie dostosowania octu jabłkowego powinny podejść osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi. Ocet w połączeniu z lekiem może spowodować hipoglikemię.
Gospodarstwo Sadownicze MB Monika Bankiewicz
Komorów 4
26-432 Wieniawa
www.soki-naturalne.eu