Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Nalewka babuni i dziadunia.
Nalewka babuni i dziadunia nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku
Nalewka o lekko owocowej nucie, zapachu śliwek mirabelek i lekko słodkim smaku.
Składniki potrawy:śliwka mirabelka, cukier, woda, alkohol.
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, usuwamy pestki, zasypujemy cukrem i dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy na minimum trzy tygodnie. Po tym czasie przecedzamy powstały napój przez gazę i do tak odsączonego dodajemy alkoholi odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej pół roku.
Nalewka z mirabelek na spirytusie ma właściwości odżywcze, ale i wzmacniające. To dlatego zaleca się ją zwłaszcza w stanach osłabienia organizmu, przy narażeniu na infekcje oraz przy zaburzeniach krążenia i problemach z niestrawnością.
Agnieszka Gryzek
Jedlińsk
26-660Jedlińsk