Atrakcje regionuMuzeum im. W. Gombrowicza
Nasze inicjatywyDni Kolbergowskie
Projekty LGDZderzenie pokoleń
Produkty TradycyjneSalceson Wizytowy
Aktualności
NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE DOLINY RADOMKI za 2025 rok wybrane!

Tegoroczne rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego NA NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE DOLINY RADOMKI organizowanego przez „Razem dla Radomki” było barwne, radosne i przede wszystkim smakowite. Uczestnicy przesłali do nas wiele interesujących przepisów na smakowite potrawy, zarówno wytrawne jak i słodkie. Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się podczas szóstej Gali Organizacji Pozarządowych, Kół Gospodyń Wiejskich i Wolontariatu – Tradycja i Nowoczesność w dniu 03 października 2025 w Przysusze. Komisja konkursowa po burzliwych obradach postanowiła przyznać 4 nagrody główne w postaci kart prezentowych w wysokości 750,00 zł każda i 4 wyróżnienia w wysokości 400,00 zł każda na zakup sprzętu AGD/RTV.
Nagrodzone potrawy, które przesłali uczestnicy:
- Żur postny z prawdziwkami z kaszą tatarczaną – KGW „Dębinianki” z Dębin;
- Chleb wiejski z WACYNA – Piekarnia WACYN Ewa Brzezińska;
- Cepelinowe maleństwa w truflowym obłoczku – KGW „Milowianki” w Milejowicach;
- Dzwonko wędzone z karpia – KGW „Boży Dar” Koryciska;
Wyróżnione potrawy, które przesłali uczestnicy:
- „Ferajnowy pieróg” – KGW „Sławna Ferajna” w Sławnie;
- Nalewka „PIGWOWCÓWKA” 30% – Elżbieta Niewadzisz;
- Smaki jesieni – pierożki z kapustą i grzybami – Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”;
- Golonka zapiekana z kapustą – KGW w Glinicach „Gliniczanki”;
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie, za wspaniałe przepisy oraz propozycje dań. Zapraszamy do jak zawsze „smakowitej” galerii.





















