
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Najlepsze dania i potrawy z papryką 2024 zostały wybrane.

Wyjątkowo pomysłowe, a przede wszystkim przepyszne potrawy przygotowane na bazie papryki zostały zgłoszone w konkursie przeprowadzonym przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” Na najlepsze danie z papryką, który został rozstrzygnięty w niedzielę 18 sierpnia 2024, podczas Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.
Celem konkursu było promowanie zdrowego odżywiania poprzez:
- Edukacja na temat zdrowego odżywiania.
- Podkreślenie wartości zdrowotnych papryki.
- Promowanie zrównoważonej diety.
- Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
- Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
Na stoisku zostało także zaprezentowanych 14 potraw konkursowych, które degustowała i oceniła komisja konkursowa w trzyosobowym składzie: Magdalena Kowalczyk – przedstawicielka gospodarza wydarzenia, Elżbieta Bień – przedstawicielka lokalnej gastronomii, oraz Małgorzata Kopycka – przedstawicielka organizatora konkursu. Jury przyznało 3 nagrody główne w wysokości 500 zł, oraz 3 wyróżnienia w wysokości 300 zł. Nagrody w postaci kart prezentowych RTV/AGD zostały wręczone przez prezesa LGD Cezarego Nowka oraz wójta gminy Przytyk Dariusza Wołczyńskiego na scenie głównej.
Nagrody główne zdobyły za Ostre placki paprykowe – przyrządzone przez Koło Gospodyń Wiejskich Dębinianki z Dębin, Kręciołki paprykowe – przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Milowianki z Milejowic, oraz Słodka frajda – zgłoszona przez Koło Gospodyń Wiejskich „Sławna Ferajna” w Sławnie.
Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za Ciasto czekoladowe z papryką w dwóch wersjach dla Koła Gospodyń Wiejskich na Rzecz Promocji i Rozwoju Gminy Jedlińsk w Woli Gutowskiej, za Chleb paprykowy z wytrawną konfiturą paprykową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Ludwikowie, oraz za Kieszonki gospochy dla Koła Gospodyń Wiejskich w Sołtykowie GOSPOCHY.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Projekt współpracy pn. „Ekologicznie Lokalnie” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” w ramach Programu Rozwoju Obszarów wiejskich na lata 2014-2020.
