Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Miód ze spadzi iglastej jodłowej
Miód ze spadzi iglastej jodłowej – zdobywca Laura Kulinarnego Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2014 r.
Wytwarzana w Pasiece Murawscy, Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej – to wyjątkowa odmiana miodu, która nie powstaje z nektaru zbieranego na łąkach, w ogóle nie powstaje z nektaru. Pszczoły wytwarzają ten miód ze spadzi zbieranej w lasach jodłowych zlokalizowanych na terenie Doliny Radomki.
Spadź jest wydzieliną, która została przefiltrowana przez układ pokarmowy owadów należących do grupy pluskwiaków równoskrzydłych (mszyce i czerwce). Żywią się one sokiem z rurek liści i igieł, natomiast nie przyswajają nadmiaru cukru. Wydalają go ze swoich układów pokarmowych, nie są to jednak odchody, a po prostu wydaliny. Na liściach i drzewach w lesie możemy je zaobserwować jako lepki płyn na powierzchni liści i igieł. Jest to właśnie spadź, która doskonale sprawdza się jako pożytek pszczeli dla rodzin umiejscowionych na przykład na skraju lasu.
Miód ten zazwyczaj jest szarozielony o delikatnym smaku, mało słodki, czasem może być gorzkawy lub lekko kwaskowy. Odczuwany jest żywiczny aromat. Charakteryzuje się dużą lepkością i większą gęstością (jest cięższy) w porównaniu z miodem nektarowym. Krystalizuje trudno i nierównomiernie przyjmując postać drobnokrystaliczną lub grudkowatą – dotyczy to miodów o zabarwieniu jaśniejszym. Natomiast miody ciemnobrunatne mają konsystencję niejednorodną tzn. mogą ulegać rozwarstwieniu na część stałą i płynną.
W porównaniu z miodem nektarowym odznacza się z reguły wyższą zawartością związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych. Oprócz dominujących cukrów prostych (nie mniej niż 60 %) glukozy i fruktozy oraz sacharozy i melecytozy występują w nim inne rodzaje cukrów, w tym niekorzystne dla pszczół jak: rafinoza, galaktoza i mannoza, stąd miody spadziowe nie stanowią dobrego pokarmu dla pszczół. Miody spadziowe z drzew iglastych odznaczają się aktywnością antybiotyczną.
Ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych miód ten powinien być stosowany jako odżywka w okresie rekonwalescencji, u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Ponadto działa w stanach zapalnych dolnych dróg oddechowych, w chorobach przemiany materii, chorobach przewodu pokarmowego, chorobach serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz schorzenia nerek, chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry.
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski
Wola Wacławowska 24a, 26-625 Wolanów