dofinansowanie 2024-2027

Wsparcie na wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.

logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader, którego celem jest sprawne wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Wskaźnikiem osiągnięcia celu operacji jest finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Poddziałanie 19.4. „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” objętego programem PROW 2014-2020.
Projekty współpracy współfinansowane są w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania”

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Nasze inicjatywy

 Konferencja: Tworzenie szlaków kulinarnychKonferencja: Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu (28.11.2013 r.)

O tym, jak tradycje kulinarne wpływają na rozwój naszej tożsamości kulturowej, a pielęgnowanie dziedzictwa w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne stanowi klucz do rozwoju i szansę dla mieszkańców i dla producentów – rozmawiali przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego, Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” z przedsiębiorcami podczas zorganizowanej w miniony poniedziałek konferencji w Przysusze zatytułowanej nt. „Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”.

 Konferencja: Tworzenie szlaków kulinarnychKonferencja w której wzięło udział ponad 90 osób, w tym doradcy rolni, przedsiębiorcy, przedstawiciele jednostek samorządowych oraz uczniowie z Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Pawła II w Przysusze zorganizowana została z inicjatywy LGD „Razem dla Radomki”, Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego oraz Urzędu Gminy i Miasta Przysucha. Jej celem było przybliżenie zebranym nie tylko informacji na temat tworzenia szlaków kulinarnych, ale również produkcja markowych produktów kulinarnych z terenu LGD. Spotkanie rozpoczął Prezes LGD „Razem dla Radomki” Cezary Adam Nowek, który przedstawił zebranym sukcesy i działania podejmowane od 3 lat przez Stowarzyszenia na rzecz rozwoju i promocji produktów tradycyjnych i lokalnych. Anna Gawlicka wraz z Krzysztofem Zaniewskim – przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przybliżyli działania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, z kolei Piotr Dominik ze Szkoły Wyższej Almamer z Warszawy omówił koncepcję tworzenia szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu i rozwoju przedsiębiorstw w gminach wiejskich i miejsko-wiejskich. Oprócz wystąpień przedstawicieli instytucji – swoje referaty i prezentacje przestawili przedsiębiorcy, którzy przygotowali również poczęstunek – degustację dla uczestników spotkania.

Zaprezentowane zostały markowe produkty regionalne, w tym przepyszne naturalnie mętne soki – Smaczek z Doliny Radomki – produkowane przez Gospodarstwo Sadownicze Moniki Bankiewicz; Wyroby Wędliniarskie „U Wójtowicza”; „Obwarzanek Odrzywolski” produkowany przez Pana Andrzeja Bińkowskiego, Piekarnia Michała Jurczaka z Przysuchy; dania lokalne i regionalne przygotowane przez firmę Camelot Elżbiety Bień, oraz miody Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Przysuskiej. Wszystkie stoiska degustacyjne, a przede wszystkich zaprezentowane na nich produkty cieszyły się dużym powodzeniem wśród uczestników spotkania, którzy mogli przekonać się, że produkty tradycyjne i regionalne, wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi i naturalnymi metodami produkcji, zakorzenione w tradycji – cechują się najwyższą jakością, smakiem.

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2025 stowarzyszenie lgd razem dla radomki
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć