
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Nasze inicjatywy
Konferencja: Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu (28.11.2013 r.)
O tym, jak tradycje kulinarne wpływają na rozwój naszej tożsamości kulturowej, a pielęgnowanie dziedzictwa w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne stanowi klucz do rozwoju i szansę dla mieszkańców i dla producentów – rozmawiali przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego, Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” z przedsiębiorcami podczas zorganizowanej w miniony poniedziałek konferencji w Przysusze zatytułowanej nt. „Tworzenie szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu”.
Konferencja w której wzięło udział ponad 90 osób, w tym doradcy rolni, przedsiębiorcy, przedstawiciele jednostek samorządowych oraz uczniowie z Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Pawła II w Przysusze zorganizowana została z inicjatywy LGD „Razem dla Radomki”, Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego oraz Urzędu Gminy i Miasta Przysucha. Jej celem było przybliżenie zebranym nie tylko informacji na temat tworzenia szlaków kulinarnych, ale również produkcja markowych produktów kulinarnych z terenu LGD. Spotkanie rozpoczął Prezes LGD „Razem dla Radomki” Cezary Adam Nowek, który przedstawił zebranym sukcesy i działania podejmowane od 3 lat przez Stowarzyszenia na rzecz rozwoju i promocji produktów tradycyjnych i lokalnych. Anna Gawlicka wraz z Krzysztofem Zaniewskim – przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przybliżyli działania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, z kolei Piotr Dominik ze Szkoły Wyższej Almamer z Warszawy omówił koncepcję tworzenia szlaków kulinarnych w świetle zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu i rozwoju przedsiębiorstw w gminach wiejskich i miejsko-wiejskich. Oprócz wystąpień przedstawicieli instytucji – swoje referaty i prezentacje przestawili przedsiębiorcy, którzy przygotowali również poczęstunek – degustację dla uczestników spotkania.
Zaprezentowane zostały markowe produkty regionalne, w tym przepyszne naturalnie mętne soki – Smaczek z Doliny Radomki – produkowane przez Gospodarstwo Sadownicze Moniki Bankiewicz; Wyroby Wędliniarskie „U Wójtowicza”; „Obwarzanek Odrzywolski” produkowany przez Pana Andrzeja Bińkowskiego, Piekarnia Michała Jurczaka z Przysuchy; dania lokalne i regionalne przygotowane przez firmę Camelot Elżbiety Bień, oraz miody Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Przysuskiej. Wszystkie stoiska degustacyjne, a przede wszystkich zaprezentowane na nich produkty cieszyły się dużym powodzeniem wśród uczestników spotkania, którzy mogli przekonać się, że produkty tradycyjne i regionalne, wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi i naturalnymi metodami produkcji, zakorzenione w tradycji – cechują się najwyższą jakością, smakiem.