Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym – Pani Elżbiety Pastuszki.
To danie, to tradycyjny karp w niezwykłej odsłonie. Kompozycja ryby i piernika, oraz aromatycznego sosu z suszonych owoców.Karp podawany jest najczęściej na święta Bożego Narodzenia w parze z sosem piernikowym, którego walory ceni się od wieków, bo piernikami zajadano się nad Wisłą już w średniowieczu, gdy uczestnicy wypraw krzyżowych zaczęli przywozić z dalekich krajów korzenne przyprawy: pieprz, goździki, cynamon czy imbir. Przed wiekami wypiekano specjalne pierniki na sos, charakteryzujące się większą zawartością przypraw. – Nie nadawały się do bezpośredniej konsumpcji, ponieważ były bardzo twarde i znacznie intensywniejsze w smaku niż klasyczny smakołyk. Przyrządzany z nich sos dodawano zarówno do ryb, jak i do mięs.
Składniki potrawy: KLOPSIKI: 500 g zmielonego karpia w płatach, bez ości i skóry, po 50 g suszonych śliwek, moreli i żurawin, niewielka ilość mielonego, białego pieprzu, niewielka ilość soli,100 g kaszy jęczmiennej, ugotowanej, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,1 jajo, 1/2 pęczka świeżej pietruszki, olej. SOS:1 pokrojony ząbek czosnku, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej, 3 łyżeczki masła, skórkaotarta oraz sok z 1/2 cytryny, 250 ml czerwonego wina, 2 łyżeczki powideł śliwkowych, 2 łyżki śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
Zmielonego karpia przekładamy do miski, dodajemy suszone śliwki, suszone morele oraz suszone żurawiny pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy ugotowaną, ostudzoną kaszę jęczmienną oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 1 jajo. Opcjonalnie możemy dodać do farszu świeżą pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Następnie smażymy z obu strontak, żeby w środku były jeszcze surowe na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru. Przysmażone klopsiki przekładamy na talerz. Przed podaniem wkładamy je do rozgrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 5 minut.
SOS: 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki, czosnek smażymy na patelni, na której smażyliśmy klopsiki. Kiedy czosnek się zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy piernikowej, 1 łyżeczkę masła, skórkę z 1/2 cytryny. Całość zalewamy winem. Dodajemy 1 łyżeczkę powideł śliwkowych oraz sok z 1/2 cytryny. Sos redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość masła, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę powideł oraz szczyptę przyprawy piernikowej. Całość mieszamy i w dalszym ciągu redukujemy sos.
Na talerz najpierw wykładamy sos, na sosie układamy klopsiki z karpia. Dekorujemy listkami pietruszki.
Elżbieta Pastuszka
Milejowice
26-652 Zakrzew