
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2019 roku
Skrzyńska kiszka ziemniaczana.
Skrzyńska kiszka ziemniaczana – Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”.
W smaku przypomina ziemniaczane pyzy z grzybami, kusi aromatem przypraw pieprzu majeranku, czosnku. Ma podłużny kształt przypominający wyglądem wędlinę w cienkim flaku o długości ok. 20-25cm.Posiada wyrazisty, pikantny smak.
Takiej kiszki można spróbować na przykład w Skrzyńsku, a można przyrządzić ją samodzielnie, dla chętnych zamieszczamy przepis:
Składniki:
- 2- 2,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek lub grzybów leśnych (mrożonych lub suszonych)w zależności od sezonu
- 2 cebule
- smalec ze skwarkami 3 łyżki/ może być sam/ lub wytopiona słonina lub boczek podsmażony
- z cebulką
- 2 jaja
- 4 łyżki stołowe mąki
- sól i pieprz
- majeranek
- 4 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
- 4 średniej długości jelita wieprzowe
Sposób wykonania:
Pieczarki obieramy i kroimy, podsmażamy na smalcu z cebulką pokrojoną w drobną kostkę i studzimy.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w maszynce do mięsa- z przystawką do tarcia ziemniaków na drobnych oczkach. Następnie do masy ziemniaczanej dodjemy , pieczarki, jaja, mąkę, sól i pieprz, majeranek i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jelita należy wcześniej namoczyć w wodzie i przepłukać. Na nasadkę z lejkiem do maszynki naciągamy jelito, a następnie wypełniamy luźno farszem koniec związujemy sznurkiem lub robimy supełek z jelita. Gotujemy w osolonej wodzie ok 20-30 minut. Można później odsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Można polać sosem grzybowym ze świeżych grzybów.
Za czasów naszych babć potrawa ta była wytwarzana ręcznie tj. od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce, później starte ziemniaki odciskano za pomocą woreczka lnianego. Również napychanie do jelit wieprzowych następowało z wykorzystaniem maszynki do mięsa bez napędu lub ręcznie.
Potrawa ta była przygotowywana w okresie świat, kiedy to miało miejsce tzw. „świniobicie” i można było pozyskać jelita. Aby można było ją przyrządzić w późniejszym czasie jelita były przechowywane w solance, aby się nie zepsuły.
Potrawa pochodzi z wschodniej Polski a do Skrzyńska trafiła za pośrednictwem migracji i osiedlania się ludności z terenów Podlasia. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych jednej z członkiń Stowarzyszenia „Razem dla Skrzyńska”.
Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”
Pl. Św. Marka 1 Skrzyńsko
26-400 Przysucha