finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Kaszanka Zdziechowska

Kaszanka Zdziechowska

Kaszanka Zdziechowska

Kaszanka Zdziechowska z Gospodarstwa Rolnego Pysiaków Sp. z o.o.

Jest to wędlina podrobowa z widoczną w przekroju kaszą gryczaną, o podłużnym kształcie długości około 20-30 cm, średnicy przekroju około 5 cm.. Jest produktem o wyraźnym nieco pikantnym smaku i aromatycznym, ziołowym zapachu. Doskonała do zjedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki kaszanki to: mięso z głowizny, płuca, podgarle, skórki wieprzowe, tłuszcz, kasza gryczana, krew wieprzowa, rosół pozostały z gotowania mięsa, cebula, przyprawy naturalne (sól, pieprz, pieprz ziołowy).

Wszystkie składniki na kaszankę płuczemy, następnie gotujemy. Ugotowane mięso obieramy od kości i mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowany farsz przyprawiamy i napychamy w osłonki jelitowe wołowe lub wieprzowe, następnie parzymy w wodzie i schładzamy.

Metoda wytwarzania kaszanki jest naturalna i niezmieniona od wielu lat. Surowce do jej produkcji pochodzą z własnego Gospodarstwa Państwa Pysiaków. Produkcja Kaszanki Zdziechowskiej sięga początku XX wieku. Była wytwarzana już przez dziadków, następnie rodziców Państwa Pysiaków i wreszcie przez nich samych. Dziadek Józef wykonywał ten produkt usługowo na dworze u dziedzica w Cerekwi. To właśnie dziadek przekazał Państwu Elżbiecie i Wojciechowi Pysiakom receptury, nie tylko na Kaszankę Zdziechowską, a także na inne flagowe wyroby Salceson Wizytowy, Szynkę Zdziechowską, Zakrzewską Kiełbasę Jałowcową, czy Kiełbasę Wiejską Zdziechowską, które to wyroby zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Gospodarstwo Rolne Państwa Pysiak może poszczycić się tytułem Mistrzów Krajowych Agro Ligi 2008 w kategorii Rolnicy, tytułem Mistrza Województwa Mazowieckiego, nagrodą Produkt Roku 2009 r. przyznaną przez Galę Biznesu Ziemi Radomskiej, oraz nagrodą Gospodarczą „Granitowy Tulipan” przyznaną przez Izbę Przemysłowo – Handlową Ziemi Radomskiej za „Wyroby wędliniarskie” w kategorii Produkt Roku 2009 r., jak również tytułem „Polskiego Producenta Żywności 2009”. Gospodarstwo Rolne Pysiaków dzierży zaszczytny tytuł członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza. Laur LGD „Razem dla Radomki w kategorii: produkty mięsne i rybne.

Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Wojciech Pysiak
Zdziechów 14, 26-652 Zakrzew

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content