Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Kapusta zasmażana z grzybami i wędzoną papryką
Kapusta zasmażana z grzybami i wędzoną papryką – Pani Elżbiety Czubak.
To danie które może być podane zarówno jako potrawa postna lub wegetariańska ze względu na brak w niej tłuszczów zwierzęcych. Kapusta ma kwaśno-słodki smak i jest lżejszą wersją bigosu.
Składniki potrawy: kapusta kiszona, warzywa, grzyby przyprawy w tym papryka wędzona.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy posiekaną w piórka cebulę, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dusimy. Dodajemy odciśniętą (jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukaną) kapustę, dusimy ok. godziny. Dodajemy kminek i obgotowane wcześniej namoczone suszonegrzyby. Dusimy kolejną godzinę lekko podlewając wodą z moczenia suszonych grzybów. Na koniec dodajemy paprykę wędzoną, która wzbogaca smak i kolor potrawy.
Elżbieta Czubak
Domaniów
26-650Przytyk