finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2019 roku

Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka.

Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka.

Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka z Restauracji Karo z Mleczkowa.

Danie stanowi połączenie kruchości, soczystości oraz wspaniałego korzennego aromatu. Smak charakterystyczny dla pieczonej kaczki przełamany został licznymi przyprawami, cynamonem, pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Całość dopełnia ciepły sos, którego głównym składnikiem jest tłuszcz z wytopionej kaczki oraz sok z pomarańczy. A że, nie od dziś wiemy, że najpierw danie jemy oczami, dlatego jego prezentacja także jest bardzo ważna. Na dużym talerzu układamy kaszę bulgur, następnie ćwiartki jabłka, kawałki pomarańczy i zarumienione kacze uda. Obok mięsa w małym dzbanuszku stawiamy sos, który także ma pomarańczową nutę.Danie idealnie wpisuje się w atmosferę chłodniejszych dni. Zapach pieczonego mięsa, korzennych przypraw, pieczonych jabłek i pomarańczy z pewnością poprawi humor wszystkim tęskniącym za latem.

Poniżej przedstawiamy przepis według jakiego przygotowywane są w restauracji Karo kacze uda:

  • I etap – marynowanie na mokro: mięso namaczamy w roztworze soli z wodą w proporcji 60 gramów soli na litr wody. W tej marynacie kaczka pozostaje przez 24 godziny.
  • II etap – marynowanie na sucho: nacieramy kaczkę połączeniem świeżego czosnku, pieprzu, cynamonu, majeranku, skórki z pomarańczy, soli i cukru. W tej marynacie mięso pozostaje przez kolejne 24 godziny.
  • III etap – konfitowanie: mięso zalewamy ciepłym kaczym tłuszczem. Konfitujemy (powoli gotujemy w oleju) w niskiej temperaturze (80-100 stopni) przez ok 4 godziny.Przed podaniem kacze uda wykładamy na blachę razem z przygotowanymi i wydrążonymi ćwiartkami jabłek oraz pomarańczy. Wszystko wkładamy do rozgrzanego pieca o temperaturze 180-200 stopni, gdzie mięso pozostaje 5 minut.

Gotujemy kaszę bulgur według przepisu na opakowaniu z ostrożnością żeby zachowała sypkość.

Danie wykładamy na talerz w kolejności: kasza, kacze uda, pomarańcze i jabłka. Na talerzu obok dania stawiamy dzbanuszek napełniony aromatyzowanym tłuszczem, który wytopił siępodczas ostatnich minut pieczenia.

Restauracja hotel Karo duży nacisk kładzie nazachowanie tradycyjnych smakówi receptur naszego regionu. Dlatego dania przygotowywane są z należytą starannością ale także szacunkiem dla dawnych przepisów.

KARO – Hotel – Restauracja – Sale bankietowe i konferencyjne
Aleja Jana Pawła II 2, 26-652 Mleczków
Recepcja, rezerwacja pokoi:
tel. kom. + 48 660 004 005, tel. +48 48 380 18 99
e-mail: recepcja@hotelkaro.pl
Imprezy, szkolenia, przyjęcia okolicznościowe:
tel. + 48 608 058 459
e-mail: a.janus@hotelkaro.pl

Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content