
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2019 roku
Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka.
Kacze nogi pieczone z ziołami i kasza bulgur i pieczone jabłka z Restauracji Karo z Mleczkowa.
Danie stanowi połączenie kruchości, soczystości oraz wspaniałego korzennego aromatu. Smak charakterystyczny dla pieczonej kaczki przełamany został licznymi przyprawami, cynamonem, pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Całość dopełnia ciepły sos, którego głównym składnikiem jest tłuszcz z wytopionej kaczki oraz sok z pomarańczy. A że, nie od dziś wiemy, że najpierw danie jemy oczami, dlatego jego prezentacja także jest bardzo ważna. Na dużym talerzu układamy kaszę bulgur, następnie ćwiartki jabłka, kawałki pomarańczy i zarumienione kacze uda. Obok mięsa w małym dzbanuszku stawiamy sos, który także ma pomarańczową nutę.Danie idealnie wpisuje się w atmosferę chłodniejszych dni. Zapach pieczonego mięsa, korzennych przypraw, pieczonych jabłek i pomarańczy z pewnością poprawi humor wszystkim tęskniącym za latem.
Poniżej przedstawiamy przepis według jakiego przygotowywane są w restauracji Karo kacze uda:
- I etap – marynowanie na mokro: mięso namaczamy w roztworze soli z wodą w proporcji 60 gramów soli na litr wody. W tej marynacie kaczka pozostaje przez 24 godziny.
- II etap – marynowanie na sucho: nacieramy kaczkę połączeniem świeżego czosnku, pieprzu, cynamonu, majeranku, skórki z pomarańczy, soli i cukru. W tej marynacie mięso pozostaje przez kolejne 24 godziny.
- III etap – konfitowanie: mięso zalewamy ciepłym kaczym tłuszczem. Konfitujemy (powoli gotujemy w oleju) w niskiej temperaturze (80-100 stopni) przez ok 4 godziny.Przed podaniem kacze uda wykładamy na blachę razem z przygotowanymi i wydrążonymi ćwiartkami jabłek oraz pomarańczy. Wszystko wkładamy do rozgrzanego pieca o temperaturze 180-200 stopni, gdzie mięso pozostaje 5 minut.
Gotujemy kaszę bulgur według przepisu na opakowaniu z ostrożnością żeby zachowała sypkość.
Danie wykładamy na talerz w kolejności: kasza, kacze uda, pomarańcze i jabłka. Na talerzu obok dania stawiamy dzbanuszek napełniony aromatyzowanym tłuszczem, który wytopił siępodczas ostatnich minut pieczenia.
Restauracja hotel Karo duży nacisk kładzie nazachowanie tradycyjnych smakówi receptur naszego regionu. Dlatego dania przygotowywane są z należytą starannością ale także szacunkiem dla dawnych przepisów.
KARO – Hotel – Restauracja – Sale bankietowe i konferencyjne
Aleja Jana Pawła II 2, 26-652 Mleczków
Recepcja, rezerwacja pokoi:
tel. kom. + 48 660 004 005, tel. +48 48 380 18 99
e-mail: recepcja@hotelkaro.pl
Imprezy, szkolenia, przyjęcia okolicznościowe:
tel. + 48 608 058 459
e-mail: a.janus@hotelkaro.pl