finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY LOKALNE – Drożdżowiec z Wacyna

 

Drożdżowiec z Wacyna – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku

 

Drożdżowiec z WACYNA

Drożdżowiec z WACYNA wypiekany przez Piekarnię WACYN.

Wspaniałe drożdżowe ciasto o lekko słodkim smaku, z wyczuwalnym smakiem owoców. Sezonowo nadziewane borówką, rabarbarem, czarną porzeczką, śliwką, morelą, brzoskwinią. Całorocznie z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Składniki potrawy: mąka, drożdże, tłuszcz, cukier, woda bądź mleko, sól, jajka, skórka pomarańczowa kandyzowana bądź sezonowe owoce.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od nastawienia rozczynu szczepionego bakteriami mlekowymi. Następnie rozczyn łączymy z mąką, cukrem, jajkami, tłuszczem, solą i skórką pomarańczową. Wyrabiamy uzupełniając wodą lub mlekiem do prawidłowej konsystencji. Następnie ciasto poddajemy fermentacji. Następnie kształtujemy, wałkujemy i wkładamy do blach. W sezonie ciasto uzupełnia się owocami i posypuje kruszonką, wcześniej smarując ciasto rozkłóconymi jajkami. Ciasto pieczemy na złoty kolor.

Piekarnia WACYN do ciasta nie używa polepszaczy, środków konserwujących, ani środków przeciwpleśniowych.

Piekarnia WACYN s.c. Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski
Wacyn, ul. Szafirowa 55
26-652 Zakrzew

www.wacyn.com.pl

tel. (48) 369 92 85
mail: 
piekarnia@wacyn.com.pl

 

Drożdżowiec z WACYNA
Drożdżowiec z WACYNA

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content