Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Drożdżowiec z Wacyna
Drożdżowiec z Wacyna – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku
Drożdżowiec z WACYNA wypiekany przez Piekarnię WACYN.
Wspaniałe drożdżowe ciasto o lekko słodkim smaku, z wyczuwalnym smakiem owoców. Sezonowo nadziewane borówką, rabarbarem, czarną porzeczką, śliwką, morelą, brzoskwinią. Całorocznie z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Składniki potrawy: mąka, drożdże, tłuszcz, cukier, woda bądź mleko, sól, jajka, skórka pomarańczowa kandyzowana bądź sezonowe owoce.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od nastawienia rozczynu szczepionego bakteriami mlekowymi. Następnie rozczyn łączymy z mąką, cukrem, jajkami, tłuszczem, solą i skórką pomarańczową. Wyrabiamy uzupełniając wodą lub mlekiem do prawidłowej konsystencji. Następnie ciasto poddajemy fermentacji. Następnie kształtujemy, wałkujemy i wkładamy do blach. W sezonie ciasto uzupełnia się owocami i posypuje kruszonką, wcześniej smarując ciasto rozkłóconymi jajkami. Ciasto pieczemy na złoty kolor.
Piekarnia WACYN do ciasta nie używa polepszaczy, środków konserwujących, ani środków przeciwpleśniowych.
Piekarnia WACYN s.c. Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski
Wacyn, ul. Szafirowa 55
26-652 Zakrzew
tel. (48) 369 92 85
mail: piekarnia@wacyn.com.pl