Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Chleb z papryką
Chleb z papryką
Piekarnia WACYN istnieje od 1990 roku. Jej właścicielami jest rodzeństwo: Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski. Dziś, dzięki rozbudowie i inwestycjom, zakład jest w czołówce firm regionu radomskiego, a pieczywo i ciasta z Wacyna cieszą się popularnością w całym województwie mazowieckim. Specjalnością zakładu są chleby okolicznościowe, chleby weselne i chleby ozdobne. Pracujący piekarze to prawie sami wychowankowie firmy, wyszkoleni przez panią Ewę Brzezińską, która posiada tytuł mistrza piekarstwa.
Od samego początku jej właściciele przywiązują ogromną wagę do jakości wytwarzanego swoich wypieków. Pieczywo z Wacyna cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy zdrowego pieczywa. Charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem, smakiem i walorami zdrowotnymi. Tajemnica pieczywa z WACYNA tkwi w procesie przygotowawczym, opartym na starej recepturze sięgającej przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji rodzinnego wypieku chleba. Receptura ta jest oparta na naturalnej długiej fermentacji ciasta, która wpływa korzystnie na powstawanie w cieście pożytecznych dla naszego organizmu bakterii mlekowych tzw. probiotyków oraz nieskażonych chemią substancji smakowych. Jest to efekt wykorzystywania do produkcji procesu fermentacji naturalnych zakwasów. W ten sposób powstaje pieczywo niepowtarzalne, niewystępujące o takim zapachu, smaku i aromacie w żadnej innej piekarni.
Piekarnia WACYN zajmuje się produkcją pieczywa w sposób naturalny to znaczy oparty o naturalne zakwasy i rozczyny. Receptury zasięgnięte są z tradycji wypieku rodzinnego mamy, babci czy cioci. Babcia Stanisława Borkiewicz była kucharką na dworze w Omięcinie, gdzie urozmaicano wszelkie receptury chlebowe. Po dziś dzień piekarnia WACYN nie stosuje żadnych polepszaczy, a tylko surowce naturalne.
Chleb Z PAPRYKĄ to specjał piekarni WACYN, który wypiekany jest sezonowo i okazjonalnie. Korzystając z bogactwa lokalnych zasobów, a jednocześnie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka piekarnia WACYN opracowała recepturę chleba z papryką, który cieszy się niemałym uznaniem wśród klientów piekarni.
Oprócz chlebów pszennych, pszennożytnich i żytnich Piekarnia WACYN produkuje ciasta i domowe placki drożdżowe, również oparte o wielogodzinną fermentację rozczynów i ciast. Ogromną zaletą piekarni jest to, że wszystkie produkty utrzymują długo świeżość – chleb się nie kruszy z dnia na dzień, natomiast bułki, zwłaszcza kajzerki posiadają swoisty, niepowtarzalny smak. Piekarnia stawia na jakość wyrobów i na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy, wkładają dużo serca w pracę na rzecz firmy, dlatego piekarnia WACYN zyskuje coraz większy prestiż marki na piekarniczym rynku.
Wśród licznych wyróżnień które otrzymała piekarnia Wacyn – możemy wyróżnić I miejsce w Konkursie Dobry Chleb organizowany w ramach I Ogólnopolskiego Święta Chleba w Radomiu otrzymany w 2009 i 2010 r. a także tytuły – Perły Powiaty przyznany w Konkursie Gospodarczym Starosty Radomskiego, Wiktoria w XIV edycji ogólnopolskiego Konkursu Znaku Jakości Przedsiębiorców. W 2013 r. Piekarnia Wacyn została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Polsce. Chleb z PAPRYKĄ otrzymał Laur Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Piekarnia Wacyn
Wacyn, ul. Szafirowa 55
26-600 Radom
tel. (48) 369 92 85
mail: piekarnia@wacyn.com.pl