Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
CHLEB WIEJSKI Z ŻURAWINĄ
Do powstania Chleba Wiejskiego z Żurawiną przyczyniły się obserwacje właścicieli piekarni Wacyn polskiego piekarniczego menu. Doszli oni do wniosku, że na polskich stołach brakuje wyrobów piekarniczych produkowanych na naturalnych zakwasie z owocami żurawiny. Biorąc również pod uwagę leczniczy wpływ żurawiny na nasz organizm oraz czynnik prozdrowotny bazy produkowanego chleba jaką jest naturalny zakwas uzyskany w wielogodzinnej fermentacji mąki żytniej, powstał Chleb Wiejski z Żurawiną o wyjątkowych wartościach prozdrowotnych.
Chleb Wiejski z Żurawiną produkowany jest tylko na naturalnych składnikach bez chemicznych polepszaczy i przyspieszaczy. Podstawą są naturalne zakwasy z mąki żytniej prowadzone metodą wielofazową. Fermentacja trwa około 24 godzin, podczas której wytwarzają się bakterie mlekowe będące probiotykami dla naszego organizmu. Owoce żurawiny posiadają również właściwości lecznicze jamy ustnej, układu pokarmowego, moczowego i oddechowego, a także (wg ostatnich badań) zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Chleb Wiejski z Żurawiną charakteryzuje się słodko kwaśnym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem. Bardzo dobrze komponuje się z wędliną jak również z masłem i mlekiem.
Podstawowymi surowcami używanymi do produkcji „Wiejskiego Chleba z Żurawiną” są: mąka żytnia, mąka pszenna, owoce żurawiny, drożdże, woda. Mąki sprowadzane są z młynów, które przykładają najwyższą wagę do jakości wytwarzanej mąki z wyselekcjonowanych zbóż pochodzących od producentów rolnych lub z własnych upraw. Istotnym czynnikiem występującym przy produkcji „Chleba Wiejskiego z Żurawiną” jest fakt, iż cała produkcja oparta jest na naturalnej fermentacji zakwasów bez udziału chemicznych polepszaczy i przyspieszaczy.Wszystkie składniki są łączone, mieszane i odpowiednio fermentowane, następnie dzielone na porcje, formowane oraz wypiekane.
W 2011 roku pieczywo zostało docenione w ogólnopolskim konkursie DOBRY CHLEB pod honorowym patronatem Ministra Zdrowia. Komisja konkursowa 4 września 2011 r. podczas odbywającego się XIII Święta Chleba w Radomiu nagrodziła piekarnię WACYN oraz ich właścicieli Ewę Brzezińską i Andrzeja Karczewskiego pierwszym miejscem za Chleb Wiejski z Żurawiną. CHLEB WIEJSKI Z ŻURAWINĄ, cieszy się bardzo dużą popularnością wśród smakoszy zdrowego pieczywa doceniających jego walory zdrowotne i smakowe
Piekarnia Wacyn
Piekarnia WACYN istnieje od 1990 roku. Jej właścicielami jest rodzeństwo: Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski. Od samego początku jej właściciele przywiązują ogromną wagę do jakości wytwarzanego pieczywa. Składniki wykorzystywane do produkcji są najwyższej jakości i pochodzą od renomowanych polskich producentów oraz przedstawicieli handlowych pośredniczących w sprzedaży krajowego produktu pochodzącego z polskich pól.
Aby nie zanieczyszczać krystalicznego pochodzenia składników używanych do wypieku pieczywa (w tym Wiejskiego Chleba z Żurawiną), piekarnia WACYN idzie również w kierunku nieskazitelności swoich wypieków. Do wytwarzania pieczywa nie używa żadnych chemicznych składników przyspieszających fermentację oraz polepszających wygląd pieczywa. Produkcja pieczywa piekarni WACYN opiera się tylko i wyłącznie na naturalnej kilkudziesięciogodzinnej fermentacji rozczynów i zakwasów.
Dzięki temu pieczywo z WACYNA nie kruszy się oraz ma niepowtarzalny smak, zapach i aromat. Przepisy zaczerpnięte są z regionu radomskiego (wiejskiego i miejskiego). Jednym ze źródeł produkcji wypieku stanowią również opracowane receptury sięgające przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji rodzinnego wypieku chleba, a także wg własnych receptur uzyskiwanych na zasadzie prób i błędów. W ten sposób powstaje pieczywo niepowtarzalne, niewystępujące o takim zapachu, smaku i aromacie w żadnej innej piekarni. W ten właśnie powstał również „Wiejski Chleb z Żurawiną”.
Walory prozdrowotnego pieczywa zaowocowały min. tym, że piekarnia WACYN należy do nielicznych w kraju, które swoją całą produkcję pieczywa opiera tylko i wyłącznie na naturalnych zakwasach i rozczynach.
Jeżeli dodamy do tego jeszcze elementy prozdrowotne wytwarzanego pieczywa w tym pieczywa „specjalistycznego”, to kreuje się nam piekarnia, która swoimi wyrobami dba o zdrowie swoich Klientów. Piekarnia, której zależy na zdrowiu kupujących, a nie na zysku za wszelką cenę kosztem zdrowia Klientów.
Piekarnia Wacyn, Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski
Wacyn 24, 26-600 Radom
www.wacyn.com.pl