
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku
Chleb z mąką konopną i ziarnem konopnym nagrodzony Laurem LGD w 2024 roku;
Prosty i łatwy w wykonaniu. Nie zawsze trzeba rezygnować z chleba chcąc zadbać o sylwetkę i zdrowie. Konopne składniki w tym pomogą. Chleb konopny jest szczególnie polecany osobom chorującym na cukrzycę, sportowcom, młodzieży czy osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego, a także chcącym obniżyć poziom złego cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi. To doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie, sportowców i wszystkich, którzy chcą wprowadzić do diety więcej składników odżywczych.
Składniki potrawy: Mąka żytnia 65 dag, mąka konopna 35 dag, łyżka wody, łyżka cukru, łyżka soli, szklanka zakwasu żytniego, około szklanka ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem zagnieść, aż będą „odchodzi od ręki” włożyć do dwóch foremek, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – w zależności od temperatury od 5 do 8 godzin. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni około 1 godziny.
Grażyna Połczyńska
Skrzynno, 26-432 Wieniawa


