dofinansowanie 2024-2027

Wsparcie na wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku

 

Chleb mięsny z sosem pieczarkowym nagrodzony Laurem LGD w 2024 roku

 

Chleb mięsny z sosem pieczarkowym nagrodzony Laurem LGD w 2024 roku

Chleb mięsny to roladka, która zaskakuje wszystkich miłośników tradycyjnych smaków. Z wyglądu przypomina pieczywo razowe, ale tak naprawdę jest to mięso połączone starannie z innymi składnikami i co najważniejsze upieczone w piekarniku. Wspaniale smakuje z sosem pieczarkowym na ciepło. Dobrze smakuje również na zimno. Świetnie sprawdza się jako przystawka lub dodatek do domowych kanapek.

Składniki na chleb: 1 kg mięsa mielonego (0,70 dag łopatki i 0,30 dag wołowiny, 2 jajka, 2 garście panierki panko, 1 większa cebula; przyprawy: ½ łyżeczki ziaren kolendry, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki pieprzu białego, ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzy cayenne, garść natki pietruszki, masło.

Składniki na sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek, ½ cebuli, szczypta soli, szczypta pieprzu, 150 ml śmietanki 30%, olej do smażenia. 

Sposób przygotowania chlebka: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki. Włożyć do miski mięso mielone. Dodać do mięsa jajka, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, panko oraz przyprawy. Wyrobić mięso do połączenia wszystkich składników. Wysmarować naczynie żaroodporne grubo masłem. Uformować masę mięsną na kształt bochenka chleba. Włożyć bochenek do naczynia żaroodpornego. Naciąć lekko wierzch bochenka. Piec bochenek 50 minut w piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bochenek na deskę do krojenia. Po wystygnięciu kroić na grube plastry.

Sposób przygotowania sosu pieczarkowego: Pokroić drobno cebulę. Przesmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki pokroić w półplasterki i przełożyć do podsmażonej cebuli. Dusić całość około 15 minut. Wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Redukować aż sos zgęstnieje. Polać chleb mięsny gotowym sosem. Podawać.

Koło Gospodyń Wiejskich „Sławna Ferajna” w Sławnie
Sławno, 26-625 Wolanów

Chleb mięsny z sosem pieczarkowym nagrodzony Laurem LGD w 2024 roku
Chleb mięsny z sosem pieczarkowym nagrodzony Laurem LGD w 2024 roku
Chleb mięsny z sosem pieczarkowym nagrodzony Laurem LGD w 2024 roku

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2025 stowarzyszenie lgd razem dla radomki
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content