logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Bidno porka

Bidno porka

Bidno porka

Bidno porka funkcjonuje w jadłospisie mieszkańców Bieniędzic i okolic od wielu pokoleń. Smakiem jest zbliżona do pyz ziemniaczanych, a podstawowym jej składnikiem są właśnie ziemniaki. Jak sama nazwa wskazuje, nie było to danie odświętne, lecz gotowane na przednówku, kiedy brakowało mąki. Danie to podawane było z okrasą ze słoniny lub polane śmietaną.

Jak to bywa w kuchni staropolskiej, całość potrawy jest wykonywana na tak zwane „oko”.Ziemniaki należy obrać, połowę z nich posolić i gotować do miękkości, natomiast drugą część zetrzeć na tarce, tak jak na pyzy. Po ugotowaniu ziemniaków odlewa się część wody i dodaje lekko odsączone surowe ziemniaki. Całość potrawy tłucze się tłuczkiem do ziemniaków i pozostawia na kilka chwil do uparowania. Ostatecznie uciera się całość pałką drewnianą i danie gotowe. Pozostaje tylko wyłożyć je na talerz i polać je śmietaną lub okrasą ze słoniny. W wielu domach gospodynie wprowadziły ulepszenia przy gotowaniu bidnej porki. Jedne dodają szczyptę mąki pszennej, drugie – mąkę ziemniaczaną, a jeszcze inne – odrobinę mleka. Mimo to podstawa przepisu się nie zmienia; są to zawsze ziemniaki gotowane plus starte ziemniaki surowe. Inne nazwy, pod jakimi jest znana ta potrawa w okolicy Bieniędzic to: „żelazno porka” oraz „stalowo porka”.

Zespół Śpiewaczy „Bieniędzice” od lat kultywuje tradycje regionalne nie tylko w zakresie śpiewu, ale także stara się sukcesywnie ocalać od zapomnienia potrawy naszych przodków. Jednym z takich dań jest „bidno porka”, będąca strawą powszechnie przygotowywaną na polskiej wsi.

Zespół Śpiewaczy „Bieniędzice” jest organizatorem Jarmarku Ludowego „Tyndy-Ryndy”, odbywającym się każdorazowo w miejscowości Bieniędzice w drugą niedzielę miesiąca lipca. Przybyli goście mogą delektować się między innymi porką oraz innymi staropolskimi potrawami przygotowanymi przez zespół. Dla podkreślenia zalet smakowych prezentowanego jadła ludowego z Bieniędzic warto też w tym miejscu dodać, że „bidno porka” zajęła II miejsce w konkursie „Potrawa regionalna z ziemniaków”, zorganizowanym w ramach „Festiwalu Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej w 2016 roku, oraz Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.

Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych „Na Ludową Nutę”, Bieniędzice 29, 26-625 Wolanów

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content