Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Barszcz grzybowy na zakwasie z kaszą jaglaną
Barszcz grzybowy na zakwasie z kaszą jaglaną
Barszcz grzybowy jest tradycyjną potrawą Mazowsza. Region Gminy Wieniawa od pokoleń przyrządza ten postny barszcz, dodatkowo wzbogacony o zakwas oraz kaszę jaglaną lub jęczmienną. Od setek lat gości na stołach jako potrawa postna. Istotnym składnikiem barszczu jest zakwas na bazie mąki żytniej, wody i skórki chleba. Natomiast głównym składnikiem są grzyby – prawdziwki, w które bogaty jest teren Gminy Wieniawa. Do wywaru na barszcz dodaje się także marchew, cebulę, sól i pieprz oraz kaszę jaglaną. Całość barszczu zaprawia się odrobiną śmietany.
Barszcz grzybowy na zakwasie z kaszą jaglaną nagrodzony został Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Klub Gospodyń Wiejskich przy Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Wieniawie, ul. Kochanowskiego 82, 26-432 Wieniawa