27.09.2016 r.
Zapraszamy na ostatni dzień Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Zapraszamy Państwo na ostatni już dzień Targów Smaki Regionów w Poznaniu, podczas którego wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Woj. Mazowieckiego przygotowaliśmy stoisko wystawiennicze pod hasłem „Mazowsze Pachnące Papryką”. Stoły uginają się od pysznych regionalnych smakołyków. Mamy pyszne przetwory z Papryki Przytockiej (dżem z papryki, masło i smalec z papryką) przygotowane przez Catering Camelot oraz Stowarzyszenie „Wrzosowisko”, wędliny z gospodarstwa Państwa Pysiak, pieczywo z Piekarni Wacyn, miody z Pasieki Murawscy, soki Smaczek z Doliny Radomki, przetwory z firmy Krokus z Pająkowa. O podniebienia naszych gości dba również nasz „szef kuchni” czyli Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie – Kazimierz Porębski, który wziął udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Stowarzyszenie „Wrzosowisko”.
Zorganizowane w terminie od 24 do 27 września 2016 r. wydarzenie jest świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Odwiedzająca targi publiczność spotka się z feerią smaków i zapachów rodem z babcinej kuchni. Tu także zapoznamy się ze smakiem chleba na zakwasie, domowego smalcu, słodyczy nie mających nic wspólnego z nienaturalnie kolorowymi jaskrawymi produktami wabiącymi przy kasach hipermarketów. Targi SMAKI REGIONÓW organizowane corocznie wspólnie ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej są miejscem, gdzie kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, znajdują dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.