15.09.2016 r.
Kuchenne rewolucje w Mazowieckiej Kuźni Smaków rozpoczęte.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w dniach 13 i 14 września 2016 r. zorganizowało w Domu Ludowym w Cerekwi oraz w Gminnym Centrum Kultury w Wieniawie warsztaty kulinarne oraz szkolenie z zakresu wykorzystania dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce. Było wyjątkowo smacznie i pachnąco, a to za sprawą warsztatów kulinarnych prowadzonych przez trenera Elżbietę Bień, która wspólnie z uczestnikami pokazała jak wzbogacić i nadać świeżość tradycyjnej kuchni naszego regionu.
W przygotowywanych potrawach wykorzystane zostały specjały kuchni naszego regionu, w tym produkty regionalne i tradycyjne jak wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Papryka Przytycka, Wiejskiej Kiełbasy Zdziechowskiej, Zakrzewskiej Kiełbasy Jałowcowej, czy przepysznych miodów i naturalnych soków. Uczestnicy przygotowywali również wyśmienite potrawy takie jak pierogi ze śliwkami z sosem malinowym na bazie miodu, pralinki z fasolki azuki i bakalii, humus na krakersach z fasolki azuki, suszonych pomidorów, świeżej bazylii, sól, pieprz, placki z cukinii z sosem z pieczonej papryki i do tego pyszny koktajl zielony z natki pietruszki ,cytryny i wody. Dużym powodzeniem cieszyły się niecodzienne potrawy takie jak dżem z papryki przytyckiej, czy smalec i masło z dodatkiem tego wyjątkowego warzywa.
Warsztatom kulinarnym towarzyszyły prelekcje zaprezentowane przez dr Piotra Geise, poświęcone wykorzystaniu dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce. Przedstawione zostały możliwości rozwoju turystyki na obszarach wiejskich związaną z możliwością promocji dziedzictwa kulinarnego, produkcji tradycyjnych wyrobów, realizacji inicjatyw kulinarnych. Prowadzący przedstawił przykłady rozwijanej turystyki wiejskiej na obszarze naszego kraju, pokazując szanse rozwoju dla polskiej wsi, jaką niesie dziś przemyślana agroturystyka, oparta o dziedzictwo kulinarne. Na spotkaniu gościliśmy również dziennikarzy z regionalnej Telewizji Dami, którzy przygotowują materiał o realizowanym przez nas projekcie.
Spotkania realizowane są w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” realizowanych w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”. Projekt oferuje szereg specjalistycznych zajęć szkoleniowych, warsztatów i szkoleń e-learningowych związanych z budowaniem silnej marki produktów tradycyjnych, regionalnych, producentów branży spożywczej, jak również z rozwojem mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcieliby podjąć działalność pozarolniczą związaną z produkcją zdrowej żywości. Skierowany jest do wszystkich chętnych osób z terenu woj. mazowieckiego, a szczegółowe informacje o projekcie zawarte są na stronie internetowej: http://razemdlaradomki.pl/kuznia_smakow-pl .