NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 12417877


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Aktualności

06.09.2016 r.

Sezon na paprykę w pełni!

Niestety wakacje dobiegają końca, wielu zapewne nie napawa to optymizmem przed zbliżającą się jesienią. Póki co pogoda dopisuje, więc warto zajrzeć na targ, by poprawić sobie nastrój dobrodziejstwami natury. Tam właśnie sezon na warzywa i owoce trwa w najlepsze! Proponujemy Państwu zdecydowane czerwienie, ostre żółte, zielone i pomarańczowe kolory papryki, którą uwielbiamy! Dlaczego papryka? Jej walory smakowe, bogactwo witamin, wartości odżywcze, a nawet właściwości lecznicze zaliczają ją do jednych z najcenniejszych warzyw. Polecamy lekturę i poszerzenie wiedzy na temat papryki. Wiele ciekawych informacji znajdziecie Państwo w najnowszym biuletynie LGD „Razem dla Radomki” i na naszym portalu. A poniżej polecamy dwa szybkie przepisy na dania z papryki. Smacznego!

Zupa dyniowo paprykowa z grzankami i tymiankiem

Składniki:

  • 1000g dyni
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 190o C. Wydrążyć dynię z nasion, pokroić na kawałki, obrać ze skórki. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. Tak przygotowane dynię i paprykę, oraz papryczkę chilli (w całośći) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu warzyw: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chilli włożyć do foliowego woreczka na 5 minut, a następnie obrać ze skórki. Chilli wydrążyć z nasion. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić na średnim ogniu pokrojoną w pióra cebulę. Na minutę przed końcem dodać świeże listki tymianku. Przygotować 500 ml bulionu drobiowego. Zeszkloną cebulę z tymiankiem przełożyć do naczynia blendera, następnie dodać pokrojoną na kawałki dynię, obraną ze skórki paprykę, oczyszczoną papryczkę chilli, bulion, oliwę oraz przyprawy. Dokładnie zmiksować. Następnie przelać do garnka i zagotować, ewentualnie doprawić. Podawać z serem feta, kawałkiem pieczonej papryki i grzankami.

Bruschetta z papryką

  • 2 kromki bułki typu włoskiego (ciabatta)
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Paprykę opiec w całości w piekarniku na funkcji grill, tak, by skórka ze wszystkich stron była czarna. Przełożyć paprykę do naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a następnie oczyścić z nasion i obrać ze skóry. Bułkę opiec w tosterze, natrzeć świeżym czosnkiem. Na bułce ułożyć paprykę, posiekaną cebulkę. Całość skropić oliwą i doprawić delikatnie solą. Podawać od razu. Można dodać pomidory, pieczarki – oczywiście pieczone i inne dodatki według uznania.

pobierzdo góry
mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.