finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY TRADYCYJNE – Salceson Wizytowy

PRODUKTY TRADYCYJNE NA LIŚCIE MINISTERSTWA ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI
SALCESON WIZYTOWY – HISTORIA

SALCESON WIZYTOWY        HISTORIA      ZDROWIE        PRODUKT TRADYCYJNY        Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego

salceson

SALCESON WIZYTOWY – ZDROWIE

Salceson wizytowy – to produkt naturalny charakteryzujący się tradycyjną recepturą i sposobem produkcji, pozbawiony jest jakichkolwiek dodatków sztucznych i konserwantów. Cały proces produkcyjny i dobór odpowiednich i wysokiej jakości składników sprawia że jest produktem niszowym, bazującym na tradycyjnej recepturze, podczas gdy większość z dostępnych na polskim rynku podobnych wyrobów jest przygotowana w oparciu o dodanie konserwantów i produktów sztucznych.

Salceson mięsny zawiera mięso 1 klasy – musi to być golonka, głowizna, oraz kawałki szynki – mięso chude.

Jest dobrym źródłem licznych składników odżywczych niezbędnych w diecie każdego człowieka. Jest on źródłem wysokowartościowego białka a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (witamina PP, witaminy B12. Salceson pozbawiony jest sztucznych konserwantów, wyprodukowany jest tylko w oparciu o naturalne metody wytwarzania wyrobów mięsnych. Jest produktem chudym, przygotowywanym z bardzo niską zawartością tłuszczu. Dzięki temu zawiera nieznaczną ilość kwasów tłuszczowych, nie powodując podwyższania poziomu cholesterolu we krwi i nie powodując zwiększenia krzepliwości krwi – która powoduje zagrożenie miażdżycą.

Wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji salcesonu wizytowego pochodzą z naturalnej produkcji. Wszystkie składniki niezbędne do otrzymania produktu finalnego: salcesonu wizytowego wytwarzane są tylko i wyłącznie w obrębie jednego gospodarstwa produkcyjnego. Konstatując w Gospodarstwie Rolnym Państwa Pysiak na 80. ha pola uprawia się mieszankę pszenicy, jęczmienia, owsa – które następnie służą jako wyżywienie dla ok. 1400 szt. trzody chlewnej w skali roku. Produkowane w cyklu zamkniętym świnie są ubijane i oprawiane w rzeźni skąd wracają jako półtusze wraz z dokumentami weterynaryjnymi poświadczającymi ich zdrowotność. Z otrzymanego mięsa wg. tradycyjnych receptur, w przydomowej małej masarni, wytwarza się najwyższej klasy i przedniej jakości wyroby mięsne.

SALCESON WIZYTOWY        HISTORIA        ZDROWIE        PRODUKT TRADYCYJNY        Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content