finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY LOKALNE – Smażony karp z Podgajka

 

Smażony karp z Podgajka – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku

 

Karp smażony z Podgajka

Smażony karp z Podgajka-Pani Moniki Senator-Przychodzień.

Wyśmienity w smaku karp pokrojony w dzwonki, usmażony i podany z sałatką jarzynową to klasyka. Obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie i na Wielkanoc w większości polskich domów. Również jest też chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych uroczystości. Potrawa smaczna, wyjątkowa i prosta w przygotowaniu.

To bardzo tradycyjny przepis kuchni polskiej, bowiem karp hodowany jest u nas od XIII wieku.

Składniki potrawy:1 karp wypatroszony ok. 1,5 kg, sól, pieprz, mąka pszenna, olej roślinny do smażenia. Sałata jarzynowa: marchewka -3 szt., pietruszka (korzeń) – 2, ziemniaki – 4, 1 mały seler, jajka na twardo – 4, ogórki kiszone  – 6 biała część pora, 1 jabłko, 1 puszka groszku zielonego, konserwowego, pietruszka zielona, majonez, sól, pieprz, parę łyżeczek musztardy.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie karpia:

  • karpia musimy dokładnie oskrobać z łusek, opatroszyć, opłukać i osuszyć,
  • karpia kroimy na porcje – w dzwonki w poprzek tułowia,
  • doprawiamy solą i pieprzem,
  • dobrze rozgrzewamy patelnię z olejem (minimum ok. 1 cm), rybę obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu aż karp będzie zrumieniony od spodu. Przewracamy na drugą stronę i znów smażymy ok. 5 minut. Obsmażamy też boki.

Przygotowanie sałatki jarzynowej:

  • myjemy i gotujemy w mundurkach warzywa,
  • potem obieramy i kroimy w drobną kostkę,
  • wszystko wsypujemy do dużej miski,
  • następnie dodajemy do miski jedną puszkę groszku zielonego i troszkę majonezu lub gęstego jogurtu (wedle uznania), przyprawiamy solą i pieprzem,
  • sałatkę posypujemy pietruszką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Monika Senator-Przychodzień
Podgajek
26-650Przytyk

Karp smażony z Podgajka

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content