NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 7738319


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką


Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką


Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką Karolina Domagała Fundacja Kreatywnych Innowacji Radom

Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką specjał odStowarzyszenia "Wrzosowisko" z Wrzosu

Smalec to tłuszcz zwierzęcy wykorzystywany w tradycyjnej sztuce kulinarnej do przyrządzania potraw, jak też bezpośredniego spożywania. Ale ten przygotowywany przez Panie ze Stowarzyszenia "Wrzosowisko" jest wyjątkowy w smaku. Smalec ma gęstą konsystencję smarowidła i wykorzystywany jest najczęściej do smarowania pieczywa. Jego smak i zapach jest delikatny, a dodatki, takie jak czarnuszka czy lokalnie produkowana papryka stanowią o niepowtarzalności jego smaku.

Smalec wytapiany jest najczęściej z sadełka, słoniny, podgarla. Dawniej sadełko, rzadziej słoninę i podgarle krojono w grubsze kawałki i wytapiano w garnku na kuchni węglowej. W wytopionym tłuszczu zostawały brązowe skwarki, które służyły jako dodatek do pierogów, lub pozostawały do zastygnięcia w smalcu do bezpośredniego spożycia. Smalec aromatyzować można cebulą, majerankiem, czosnkiem, jabłkami, może być z dodatkiem mielonego mięsa.

Smalec wytwarzany był od zawsze. Dawniej był to tłuszcz biednych. W bogatych domach używano oliwy, a w ostatnich dziesięcioleciach wyparty został przez oleje, w produkcji przemysłowej przez fryturę i olej palmowy. Dziś obserwujemy powrót tego smarowidła do łask. A smak domowego smalcu ze skwarkami i kiszonego ogórka, to smak babcinej kuchni. Panie z "Wrzosowiska" świetnie o tym wiedzą i starają się nie gubić tych cennych smaków naszych lokalnych kuchni.

Wyróżnienie LGD "Razem dla Radomki w kategorii: dania gotowe i potrawy.

Stowarzyszenie "Wrzosowisko"
Wrzos 6, 26-650 Przytyk

sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.