Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

 logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" - działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju "Razem dla Radomki" na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 14192256


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki


Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki


Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki

Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki z restauracjiMaxima s.c., z Wolanowa.

Regionalna kaczkaw chrupiącej skorupce z Doliny Radomki przyrządzana w restauracjiMaxima z Wolanowa, to roladka w kształcie walca o wymiarach około 10cm x 6cm.. Smak jej jest słodkawy, charakterystyczny dla mięsa pieczonej kaczki, złamany nutą miodu w migdałach. Roladka otoczona jest chrupiącym, przyrumienionym boczkiem.

Składniki potrawy to: kaczka, boczek, podroby, suszone śliwki, płatki migdałów w miodzie, zielona pietruszka, cebula biała, masło, jaja, sól i pieprz. Kaczkę należy wyluzować, następnie przygotować farsz składający się z mielonych podrobów, jajek, prażonych na miodzie migdałów, zielonej pietruszki, białej cebuli przyrumienionej na maśle, oraz przypraw. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, otulamy plastrami boczku i wkładamy do pieca na 1,5 godziny. Pieczemy w temperaturze 130 stopni.

Na kulinarnej mapie Mazowsza widnieją dania, które na stałe wpisały się do kanonu polskiej kuchni. Należy tu wymienić takie jak czarnina z kaczki, gotowane kasze, pieczone kaczki z drobiu hodowlanego nadziewane podrobami, zupa grzybowa, żur, czy też dziczyzna - gęsi, kaczki

.

W regionie radomskim odbywają się polowania na kaczki przez koła łowieckie, a także powstało wiele hodowli tych ptaków. W dzisiejszych czasach kaczka często gości na naszych stołach urzekając nas swoim wykwintnym smakiem i aromatem, jak właśnie Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z restauracji Maxima w Wolanowie.

"Maxima" to nowoczesny obiekt zlokalizowany w Wolanowie 8 km od Radomia na trasie Radom-Łódź. Do dyspozycji Gości oddaje klimatyzowaną restaurację serwującą specjały kuchni regionalnej i europejskiej oraz kameralną salkę. Można tu zorganizować konferencje i szkolenia. Więcej informacji o daniach regionalnych można uzyskać na stronie http://maximahotel.pl.

Laur LGD "Razem dla Radomki w kategorii: dania gotowe i potrawy.

Maxima Hotel
ul. Opoczyńska 34, 26-625 Wolanów
maximahotel.pl

mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

dziedzictwo i rozwój patrnerzy lgd
ksow patrnerzy lgd
puszcza kozienicka partnerzy lgd
lgd ziemi siedleckiej
MAS Jablunkovsko
partnerzy lgd razem dla radomki
moves partnerzy lgd razem dla radomki
sao radomka
zwiazek gmin radomka