Pierwsze pyzy znane były w wersji bezmięsnej, a ich przepis przekazywany był ustnie z pokolenia na pokolenie. Następnie w miarę bogacenia się miejscowej ludności Skrzyńska, dodawano do nich farsz mięsny wieprzowy lub drobiowy. Co więcej sekret pysznych pyz "po Skrzyńsku" tkwi w szczegółach. Oprócz naturalnych składników pochodzących z gospodarstw mieszkańców jak ziemniaki czy kapusta kiszona tradycyjną metodą, istotą jest sposób przygotowania tychże pyz. A mianowicie wykonywane są "starą metodą" - ziemniaki odcedza się nie za pomocą sokowirówki czy wyciskarki, ale tradycyjnie przez lniany woreczek. Dzięki starym recepturom pyzy "po Skrzyńsku" są idealnie ziemniaczano - mięsne, a okraszone boczkiem i cebulką - smakowite i aromatyczne.
Pyzy z mięsem "po Skrzyńsku" nagrodzone zostały Laurem Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki".
Stowarzyszenie "Razem dla Skrzyńska" Plac Św. Marka 1, 26-400 Przysucha
Partnerzy / Partners LGD
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji;
w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.