NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 7189690


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza

O projekcie Aktualności Konkurs kulinarny Zamówienia Materiały do pobrania Kontakt

Aktualności

Podsumowanie projektu

Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza to projekt, który otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu na realizację zadania publicznego Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego dla Zadań 12 i 13 ogłaszanego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego. Inicjatywa ta stanowi kontynuację kierunku działań zapoczątkowanych przez LGD "Razem dla Radomki" w obszarze upowszechniania i propagowania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu poprzez promocję regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.

Projekt skierowany do mieszkańców obszaru wiejskiego Południowego Mazowsza zamieszkujących na terenie powiatów radomskiego, przysuskiego i zwoleńskiego.

Projekt realizowany przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" w miesiącach: od 01.07.2017 do 30.11.2017 r.

W ramach projektu zrealizowano następujące zadania:

  1. Przeprowadzono konkurs związany z produktami tradycyjnymi i lokalnymi Południowego Mazowsza.

W konkursie wpłynęło 13 zgłoszeń, do drugiego etapu zakwalifikowano 11 zgłoszeń. Spośród nich komisja konkursowa wyłoniła zdobywców Laurów LGD "Razem dla Radomki", oraz wyróżnień w poszczególnych kategoriach.

Laurem LGD "Razem dla Radomki" zostali uhonorowani:

W kategorii: produkty mięsne i rybne:
- Gospodarstwo Rolne Pysiaków - za produkt - Kaszanka Zdziechowska,

W kategorii: warzywa i owoce: nie nadesłano zgłoszeń,

W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
- Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki - za produkt - Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki - prawdziwa szarlotka,
- Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki - za produkt - Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki - prawdziwy sernik,

W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
- Restauracja Maxima z Wolanowa - za produkt - Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki,

W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
- Pasieka Murawscy Łukasz Murawski - za produkt - Miód pszczeli gryczany

Wyróżnienia "Razem dla Radomki" - zostały przyznane:

W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
- Pani Małgorzacie Niemirskiej za produkt - Bułki Gulinianki

W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
- Pani Karolinie Domagale Fundacja Kreatywnych Innowacji - za produkt - Lady Salsa,
- Stowarzyszeniu "Wrzosowieko" - za produkt - Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką,
- Stowarzyszeniu "Razem dla Skrzyńska" - za produkt - Skrzyńskie kurczę pieczone,
- Pani Elżbiecie Bień, Catering Camelot - za produkt - Ziołowy kołacz z ziemniakami.

W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
- Pani Grażyna Połczyńska - za produkt - Ser kozi smakowy z czosnkiem, koperkiem i rzodkiewką.

2. Zorganizowano seminarium dotyczące sprzedaży i marketingu produktów tradycyjnych i lokalnych wytwarzanych na terenie Mazowsza.

Seminarium zrealizowano wg następujące programu:

  1. Otwarcie seminarium i przywitanie Gości.
  2. Prezentacja projektu, produktów lokalnych i Mazowieckiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD "Razem dla Radomki"
  3. Tłoczony sok jabłkowy z Doliny Radomki produkowany w Gospodarstwie TM Bankiewicz - na liście produktów tradycyjnych - prezentacja - Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa.
  4. Wykład nt. Sprzedaż marginalna, lokalna i ograniczona - rolniczy handel detaliczny - Pan Wojciech Pysiak właściciel Gospodarstwa Rolnego Pysiaków.
  5. Prezentacja nominowanych w konkursie na Najlepszy produkt tradycyjny i lokalny Południowego Mazowsza - Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD "Razem dla Radomki"
  6. Wręczenie nagród - Laurów LGD "Razem dla Radomki", nagród rzeczowych, oraz wyróżnień - Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD "Razem dla Radomki" oraz Burmistrz i Wójtowie Gmin.
  7. Degustacja potraw zgłoszonych w Konkursie na najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza oraz catering przygotowany przez Dom Cateringowy Camelot dla grupy 46 osób biorących udział w Seminarium.

Podczas seminarium zaprezentowane zostały informacje nt. Sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej przez Pana Wojciecha Pysiaka - nie tylko teoretyka ale i praktyka związanego z tym tematem. Należy nadmienić także, że Gospodarstwo Państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków jest zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Wiedza dotycząca możliwości jakie daje nam produkcja zdrowej żywności oraz jej wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza zaprezentowała nam w sposób interesujący na przykładzie własnego Gospodarstwa Sadowniczego Pani Monika Bankiewicz. Soczek z Doliny Radomki to przecież produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, a Gospodarstwo Sadownicze Państwa Bankiewiczów jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

3. Tworzenie systemów informacji na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Umieszczono informację na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na mobilnej aplikacji.Aplikacja ta umożliwia wirtualne podróżowanie po terenie obszaru Południowego Mazowsza. Wyposażona została w trasy turystyczne, piesze i rowerowe, oraz katalog najciekawszych miejsc. Aplikacja została wzbogacona o kolejne miejsca, które warte są odwiedzenia, a związane są z turystyką kulinarną.

4. W ramach projektu złożono 6 wniosków o wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego:

  1. KARO Sp. z o.o. Mleczków, gmina Zakrzew - stek wołowy,
  2. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka - Lin smażony,
  3. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka - Karp smażony,
  4. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka - Szczupak smażony,
  5. Camelot-Catering Bień Elżbieta - Dżem z Papryki Przytyckiej,
  6. Grażyna Połczyńska - Ser twarogowy kozi (naturalny).

Projekt został zakończony i rozliczony, sprawozdanie dotyczące projektu przekazano do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego 30.12.2017 r.

sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.