Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

 logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" - działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju "Razem dla Radomki" na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 14258657


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza

O projekcie Aktualności Konkurs kulinarny Zamówienia Materiały do pobrania Kontakt

Aktualności

Podsumowanie projektu

Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza to projekt, który otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu na realizację zadania publicznego Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego dla Zadań 12 i 13 ogłaszanego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego. Inicjatywa ta stanowi kontynuację kierunku działań zapoczątkowanych przez LGD "Razem dla Radomki" w obszarze upowszechniania i propagowania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu poprzez promocję regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.

Projekt skierowany do mieszkańców obszaru wiejskiego Południowego Mazowsza zamieszkujących na terenie powiatów radomskiego, przysuskiego i zwoleńskiego.

Projekt realizowany przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" w miesiącach: od 01.07.2017 do 30.11.2017 r.

W ramach projektu zrealizowano następujące zadania:

  1. Przeprowadzono konkurs związany z produktami tradycyjnymi i lokalnymi Południowego Mazowsza.

W konkursie wpłynęło 13 zgłoszeń, do drugiego etapu zakwalifikowano 11 zgłoszeń. Spośród nich komisja konkursowa wyłoniła zdobywców Laurów LGD "Razem dla Radomki", oraz wyróżnień w poszczególnych kategoriach.

Laurem LGD "Razem dla Radomki" zostali uhonorowani:

W kategorii: produkty mięsne i rybne:
- Gospodarstwo Rolne Pysiaków - za produkt - Kaszanka Zdziechowska,

W kategorii: warzywa i owoce: nie nadesłano zgłoszeń,

W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
- Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki - za produkt - Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki - prawdziwa szarlotka,
- Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki - za produkt - Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki - prawdziwy sernik,

W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
- Restauracja Maxima z Wolanowa - za produkt - Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki,

W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
- Pasieka Murawscy Łukasz Murawski - za produkt - Miód pszczeli gryczany

Wyróżnienia "Razem dla Radomki" - zostały przyznane:

W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
- Pani Małgorzacie Niemirskiej za produkt - Bułki Gulinianki

W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
- Pani Karolinie Domagale Fundacja Kreatywnych Innowacji - za produkt - Lady Salsa,
- Stowarzyszeniu "Wrzosowieko" - za produkt - Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką,
- Stowarzyszeniu "Razem dla Skrzyńska" - za produkt - Skrzyńskie kurczę pieczone,
- Pani Elżbiecie Bień, Catering Camelot - za produkt - Ziołowy kołacz z ziemniakami.

W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
- Pani Grażyna Połczyńska - za produkt - Ser kozi smakowy z czosnkiem, koperkiem i rzodkiewką.

2. Zorganizowano seminarium dotyczące sprzedaży i marketingu produktów tradycyjnych i lokalnych wytwarzanych na terenie Mazowsza.

Seminarium zrealizowano wg następujące programu:

  1. Otwarcie seminarium i przywitanie Gości.
  2. Prezentacja projektu, produktów lokalnych i Mazowieckiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD "Razem dla Radomki"
  3. Tłoczony sok jabłkowy z Doliny Radomki produkowany w Gospodarstwie TM Bankiewicz - na liście produktów tradycyjnych - prezentacja - Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa.
  4. Wykład nt. Sprzedaż marginalna, lokalna i ograniczona - rolniczy handel detaliczny - Pan Wojciech Pysiak właściciel Gospodarstwa Rolnego Pysiaków.
  5. Prezentacja nominowanych w konkursie na Najlepszy produkt tradycyjny i lokalny Południowego Mazowsza - Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD "Razem dla Radomki"
  6. Wręczenie nagród - Laurów LGD "Razem dla Radomki", nagród rzeczowych, oraz wyróżnień - Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD "Razem dla Radomki" oraz Burmistrz i Wójtowie Gmin.
  7. Degustacja potraw zgłoszonych w Konkursie na najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza oraz catering przygotowany przez Dom Cateringowy Camelot dla grupy 46 osób biorących udział w Seminarium.

Podczas seminarium zaprezentowane zostały informacje nt. Sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej przez Pana Wojciecha Pysiaka - nie tylko teoretyka ale i praktyka związanego z tym tematem. Należy nadmienić także, że Gospodarstwo Państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków jest zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Wiedza dotycząca możliwości jakie daje nam produkcja zdrowej żywności oraz jej wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza zaprezentowała nam w sposób interesujący na przykładzie własnego Gospodarstwa Sadowniczego Pani Monika Bankiewicz. Soczek z Doliny Radomki to przecież produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, a Gospodarstwo Sadownicze Państwa Bankiewiczów jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

3. Tworzenie systemów informacji na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Umieszczono informację na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na mobilnej aplikacji.Aplikacja ta umożliwia wirtualne podróżowanie po terenie obszaru Południowego Mazowsza. Wyposażona została w trasy turystyczne, piesze i rowerowe, oraz katalog najciekawszych miejsc. Aplikacja została wzbogacona o kolejne miejsca, które warte są odwiedzenia, a związane są z turystyką kulinarną.

4. W ramach projektu złożono 6 wniosków o wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego:

  1. KARO Sp. z o.o. Mleczków, gmina Zakrzew - stek wołowy,
  2. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka - Lin smażony,
  3. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka - Karp smażony,
  4. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka - Szczupak smażony,
  5. Camelot-Catering Bień Elżbieta - Dżem z Papryki Przytyckiej,
  6. Grażyna Połczyńska - Ser twarogowy kozi (naturalny).

Projekt został zakończony i rozliczony, sprawozdanie dotyczące projektu przekazano do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego 30.12.2017 r.

mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

dziedzictwo i rozwój patrnerzy lgd
ksow patrnerzy lgd
puszcza kozienicka partnerzy lgd
lgd ziemi siedleckiej
MAS Jablunkovsko
partnerzy lgd razem dla radomki
moves partnerzy lgd razem dla radomki
sao radomka
zwiazek gmin radomka