finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza

O projekcie Aktualności Konkurs kulinarny Zamówienia Materiały do pobrania Kontakt

Aktualności

Podsumowanie projektu

Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza to projekt, który otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu na realizację zadania publicznego Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego dla Zadań 12 i 13 ogłaszanego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego. Inicjatywa ta stanowi kontynuację kierunku działań zapoczątkowanych przez LGD „Razem dla Radomki” w obszarze upowszechniania i propagowania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu poprzez promocję regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.

Projekt skierowany do mieszkańców obszaru wiejskiego Południowego Mazowsza zamieszkujących na terenie powiatów radomskiego, przysuskiego i zwoleńskiego.

Projekt realizowany przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w miesiącach: od 01.07.2017 do 30.11.2017 r.

W ramach projektu zrealizowano następujące zadania:

  1. Przeprowadzono konkurs związany z produktami tradycyjnymi i lokalnymi Południowego Mazowsza.

W konkursie wpłynęło 13 zgłoszeń, do drugiego etapu zakwalifikowano 11 zgłoszeń. Spośród nich komisja konkursowa wyłoniła zdobywców Laurów LGD „Razem dla Radomki”, oraz wyróżnień w poszczególnych kategoriach.

Laurem LGD „Razem dla Radomki” zostali uhonorowani:

W kategorii: produkty mięsne i rybne:
– Gospodarstwo Rolne Pysiaków – za produkt – Kaszanka Zdziechowska,

W kategorii: warzywa i owoce: nie nadesłano zgłoszeń,

W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
– Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki – za produkt – Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki – prawdziwa szarlotka,
– Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki – za produkt – Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki – prawdziwy sernik,

W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
– Restauracja Maxima z Wolanowa – za produkt – Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki,

W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
– Pasieka Murawscy Łukasz Murawski – za produkt – Miód pszczeli gryczany

Wyróżnienia „Razem dla Radomki” – zostały przyznane:

W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
– Pani Małgorzacie Niemirskiej za produkt – Bułki Gulinianki

W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
– Pani Karolinie Domagale Fundacja Kreatywnych Innowacji – za produkt – Lady Salsa,
– Stowarzyszeniu „Wrzosowieko” – za produkt – Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką,
– Stowarzyszeniu „Razem dla Skrzyńska” – za produkt – Skrzyńskie kurczę pieczone,
– Pani Elżbiecie Bień, Catering Camelot – za produkt – Ziołowy kołacz z ziemniakami.

W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
– Pani Grażyna Połczyńska – za produkt – Ser kozi smakowy z czosnkiem, koperkiem i rzodkiewką.

2. Zorganizowano seminarium dotyczące sprzedaży i marketingu produktów tradycyjnych i lokalnych wytwarzanych na terenie Mazowsza.

Seminarium zrealizowano wg następujące programu:

  1. Otwarcie seminarium i przywitanie Gości.
  2. Prezentacja projektu, produktów lokalnych i Mazowieckiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD „Razem dla Radomki”
  3. Tłoczony sok jabłkowy z Doliny Radomki produkowany w Gospodarstwie TM Bankiewicz – na liście produktów tradycyjnych – prezentacja – Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa.
  4. Wykład nt. Sprzedaż marginalna, lokalna i ograniczona – rolniczy handel detaliczny – Pan Wojciech Pysiak właściciel Gospodarstwa Rolnego Pysiaków.
  5. Prezentacja nominowanych w konkursie na Najlepszy produkt tradycyjny i lokalny Południowego Mazowsza – Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD „Razem dla Radomki”
  6. Wręczenie nagród – Laurów LGD „Razem dla Radomki”, nagród rzeczowych, oraz wyróżnień – Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD „Razem dla Radomki” oraz Burmistrz i Wójtowie Gmin.
  7. Degustacja potraw zgłoszonych w Konkursie na najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza oraz catering przygotowany przez Dom Cateringowy Camelot dla grupy 46 osób biorących udział w Seminarium.

Podczas seminarium zaprezentowane zostały informacje nt. Sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej przez Pana Wojciecha Pysiaka – nie tylko teoretyka ale i praktyka związanego z tym tematem. Należy nadmienić także, że Gospodarstwo Państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków jest zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Wiedza dotycząca możliwości jakie daje nam produkcja zdrowej żywności oraz jej wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza zaprezentowała nam w sposób interesujący na przykładzie własnego Gospodarstwa Sadowniczego Pani Monika Bankiewicz. Soczek z Doliny Radomki to przecież produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, a Gospodarstwo Sadownicze Państwa Bankiewiczów jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

3. Tworzenie systemów informacji na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Umieszczono informację na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na mobilnej aplikacji.Aplikacja ta umożliwia wirtualne podróżowanie po terenie obszaru Południowego Mazowsza. Wyposażona została w trasy turystyczne, piesze i rowerowe, oraz katalog najciekawszych miejsc. Aplikacja została wzbogacona o kolejne miejsca, które warte są odwiedzenia, a związane są z turystyką kulinarną.

4. W ramach projektu złożono 6 wniosków o wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego:

  1. KARO Sp. z o.o. Mleczków, gmina Zakrzew – stek wołowy,
  2. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka – Lin smażony,
  3. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka – Karp smażony,
  4. Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka – Szczupak smażony,
  5. Camelot-Catering Bień Elżbieta – Dżem z Papryki Przytyckiej,
  6. Grażyna Połczyńska – Ser twarogowy kozi (naturalny).

Projekt został zakończony i rozliczony, sprawozdanie dotyczące projektu przekazano do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego 30.12.2017 r.

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content