finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku

Placki z kaszy gryczanej z łososiem

Placki z kaszy gryczanej z łososiem

Placki z kaszy gryczanej z łososiem – Pani Marianny Biesiadeckiej.

Chrupiące, nieduże, okrągłe placki przypominające płaskie kotlety, polane jogurtem naturalnym z łososiem i ogórkiem konserwowym. Sama kasza gryczana ma smak i orzechowy zapach, a w połączeniu z serem parmezan, oraz jogurtem i łososiem jej smak nabiera głębi.

Składniki potrawy: kasza gryczana 100 g, tarty ser parmezan, jajka 2 szt., 2 łyżki mąki, 200 g łososia atlantyckiego, gęsty jogurt naturalny, ogórki konserwowe 4 szt., olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz, pół pęczka koperku.

Sposób przygotowania:

  • Ugotować kaszę gryczaną wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski.
  • Dodać jajka, ser, oraz mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Z gotowej masy uformować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 min. z każdej strony.
  • Gotowy placek przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nich nadmiar oleju.
  • Na usmażone placki położyć porcję jogurtu, pokrojony w paseczki ogórek i plasterki łososia.
  • Na koniec całość posypać gałązkami kopru oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Placki z kaszy gryczanej to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Są o wiele pożywniejsze niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu. Jak wiemy kasza gryczana jest bardzo zdrowa. To jeden z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm. Bogata jest w błonnik pokarmowy. Dostarcza również do diety duże ilości białka.

Kasza gryczana, ser parmezan, ogórek i łosoś stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe – koniecznie musicie sami spróbować.

Marianna Biesiadecka
Mniszek
26-625 Wolanów

Placki z kaszy gryczanej z łososiem

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content