Kapusta z boczkiem i ziemniakami. "Parzybroda" jest daniem przekazywanym z pokolenia na pokolenie i jest przyrządzana na lokalnych imprezach ludowych. Ten naturalny i wyśmienity produkt powstaje z białej kapusty, ziemniaków oraz boczku. Kapustę należy obgotować, odcedzić, następnie dodać ziemniaki ugotowane do miękkości. Całość utłuc, doprawić do smaku, dodać podsmażony boczek lub śmietanę i danie gotowe. Mało wymagające, proste danie, a całość.. pyszna.
"Parzybroda" nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki".
Katarzyna Ofiara, Wola Gutowska 5a, 26-660 Jedlińsk
Partnerzy / Partners LGD
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji;
w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.