Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Warsztaty kulinarne: Kuchnia 1917 roku – Kuchnia tradycyjna – pełna nadziei w Przysusze.
W obecnym tygodniu zorganizowaliśmy dwa spotkania warsztatowe poświęcone Kuchni Tradycyjnej od strony naukowo – historycznej. Pierwsze z nich przeprowadzone zostało w czwartek 28 listopada w Zespole Szkół nr 2. im. Ludwika Skowyry w Przysusze.
Uczniowie pod okiem prowadzącej – Pani Doroty Teterycz – pracownika Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z Wydziału Nauk o Żywności zapoznali się z zapomnianymi przepisami i historią kuchni polskiej okresu I wojny światowej . Przygotowali też przepyszne dania – kotlety z kapusty z sosem pieczarkowym, tort kawowy oraz zupę koprową z makaronem domowym.
Warsztaty zorganizowane zostały przez LGD Razem dla Radomki oraz Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej Radomka w ramach projektu pt. „Na szlaku kulinarnym Doliny Radomki” dofinansowanego ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego”.