Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Wybraliśmy najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza 2017
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”, realizuje wiele zadań, a jednym z nich jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. W naszej domowej kuchni przygotowujemy tradycyjne potrawy sporządzane z receptur, które przetrwały od pokoleń. Podtrzymywanie tych tradycji w oparciu o produkty tradycyjne i lokalne daje olbrzymie możliwości i stwarza szanse dla rozwoju regionu i jego mieszkańców.
Najświeższą inicjatywą promującą lokalną i regionalną żywność jest konkurs na Najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza, realizowany w ramach projektu pn. Propagowanie Idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Południowego Mazowsza” współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Rozstrzygnięcie konkursu miało miejsce w Gminnym Centrum Informacji, Edukacji i Kultury w Zakrzewie w dniu 23 listopada 2017 podczas seminarium dotyczącego sprzedaży i marketingu produktów tradycyjnych i lokalnych wytwarzanych na terenie Mazowsza i zorganizowane zostało przy współudziale Gminy Zakrzew.
Podczas seminarium zaprezentowane zostały informacje nt. Sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej przez Pana Wojciecha Pysiaka – nie tylko teoretyka ale i praktyka związanego z tym tematem. Należy nadmienić także, że Gospodarstwo Państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków jest zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Wiedza dotycząca możliwości jakie daje nam produkcja zdrowej żywności oraz jej wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza zaprezentowała nam w sposób interesujący na przykładzie własnego Gospodarstwa Sadowniczego Pani Monika Bankiewicz. Soczek z Doliny Radomki to przecież produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, a Gospodarstwo Sadownicze Państwa Bankiewiczów jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
Spośród reprezentantów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza obecny był także Pan Łukasz Murawski z Pasieki Murawscy, tegoroczny laureat konkursu na Najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza.
W konkursie wpłynęło 13 zgłoszeń, do drugiego etapu zakwalifikowano 11 zgłoszeń. Spośród nich komisja konkursowa wyłoniła zdobywców Laurów LGD „Razem dla Radomki”, oraz wyróżnień w poszczególnych kategoriach.
Laurem LGD „Razem dla Radomki” zostali uhonorowani:
- W kategorii: produkty mięsne i rybne – Gospodarstwo Rolne Pysiaków – za produkt – Kaszanka Zdziechowska,
- W kategorii: warzywa i owoce: nie nadesłano zgłoszeń,
- W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki – za produkt – Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki – prawdziwa szarlotka,
- W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki – za produkt – Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki – prawdziwy sernik,
- W kategorii: Dania gotowe i potrawy: Restauracja Maxima z Wolanowa – za produkt – Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki,
- W kategorii: Miody, napoje i inne produkty: Pasieka Murawscy Łukasz Murawski – za produkt – Miód pszczeli gryczany
Wyróżnienia „Razem dla Radomki” – zostały przyznane:
- W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Pani Małgorzacie Niemirskiej za produkt – Bułki Gulinianki
- W kategorii: Dania gotowe i potrawy: – Pani Karolinie Domagale Fundacja Kreatywnych Innowacji – za produkt – Lady Salsa, – Stowarzyszeniu „Wrzosowieko” – za produkt – Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką,- Stowarzyszeniu „Razem dla Skrzyńska” – za produkt – Skrzyńskie kurczę pieczone, – Pani Elżbiecie Bień, Catering Camelot – za produkt – Ziołowy kołacz z ziemniakami.
- W kategorii: Miody, napoje i inne produkty: Pani Grażyna Połczyńska – za produkt – Ser kozi smakowy z czosnkiem, koperkiem i rzodkiewką.
Na zakończenie wręczono laureatom nagrody, za przepyszne produkty, które wzbogacają swoją obecnością i ciągłością tradycji ich wytwarzania nasz lokalny i regionalny szlak kulinarny ten Doliny Radomki i Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym gratulujemy.
Fotografie: Piotr Piasta