finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2019 roku

 

Skrzyńska kiszka ziemniaczana.

Skrzyńska kiszka ziemniaczana

Skrzyńska kiszka ziemniaczana – Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”.

W smaku przypomina ziemniaczane pyzy z grzybami, kusi aromatem przypraw pieprzu majeranku, czosnku. Ma podłużny kształt przypominający wyglądem wędlinę w cienkim flaku o długości ok. 20-25cm.Posiada wyrazisty, pikantny smak.

Takiej kiszki można spróbować na przykład w Skrzyńsku, a można przyrządzić ją samodzielnie, dla chętnych zamieszczamy przepis:

Składniki:

  • 2- 2,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek lub grzybów leśnych (mrożonych lub suszonych)w zależności od sezonu
  • 2 cebule
  • smalec ze skwarkami 3 łyżki/ może być sam/ lub wytopiona słonina lub boczek podsmażony
  • z cebulką
  • 2 jaja
  • 4 łyżki stołowe mąki
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
  • 4 średniej długości jelita wieprzowe

Sposób wykonania:

Pieczarki obieramy i kroimy, podsmażamy na smalcu z cebulką pokrojoną w drobną kostkę i studzimy.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w maszynce do mięsa- z przystawką do tarcia ziemniaków na drobnych oczkach. Następnie do masy ziemniaczanej dodjemy , pieczarki, jaja, mąkę, sól i pieprz, majeranek i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jelita należy wcześniej namoczyć w wodzie i przepłukać. Na nasadkę z lejkiem do maszynki naciągamy jelito, a następnie wypełniamy luźno farszem koniec związujemy sznurkiem lub robimy supełek z jelita. Gotujemy w osolonej wodzie ok 20-30 minut. Można później odsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Można polać sosem grzybowym ze świeżych grzybów.

Za czasów naszych babć potrawa ta była wytwarzana ręcznie tj. od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce, później starte ziemniaki odciskano za pomocą woreczka lnianego. Również napychanie do jelit wieprzowych następowało z wykorzystaniem maszynki do mięsa bez napędu lub ręcznie.

Potrawa ta była przygotowywana w okresie świat, kiedy to miało miejsce tzw. „świniobicie” i można było pozyskać jelita. Aby można było ją przyrządzić w późniejszym czasie jelita były przechowywane w solance, aby się nie zepsuły.

Potrawa pochodzi z wschodniej Polski a do Skrzyńska trafiła za pośrednictwem migracji i osiedlania się ludności z terenów Podlasia. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych jednej z członkiń Stowarzyszenia „Razem dla Skrzyńska”.

Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”
Pl. Św. Marka 1 Skrzyńsko
26-400 Przysucha

Skrzyńska kiszka ziemniaczana Skrzyńska kiszka ziemniaczana

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content