NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 7064661


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa


Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa
jest produktem niszowym, naturalnym, charakteryzującym się tradycyjną recepturą i sposobem produkcji

Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa jest produktem niszowym, naturalnym, charakteryzującym się tradycyjną recepturą i sposobem produkcji. Pozbawiona jest jakichkolwiek dodatków sztucznych i konserwantów. W jej skład wchodzą odpowiednio wyselekcjonowane - najlepszej jakości kawałki mięsa od szynki oraz łopatki. Cały proces produkcyjny i dobór odpowiednich oraz wysokiej jakości składników sprawia, że jest produktem niszowym, bazującym na tradycyjnej recepturze, podczas gdy większość z dostępnych na polskim rynku podobnych wyrobów jest przygotowana w oparciu o dodawanie konserwantów i produktów sztucznych. Do procesu produkcji używana jest wyłącznie sól peklująca i przyprawy naturalne.

Kiełbasa Jałowcowa ze Zdziechowa jest produktem który od ponad kilkuset lat gości na stołach polskich rodzin. O jego popularności świadczą zarówno artykuły i informacje zamieszczane w prasie lokalnej z początku XX wieku (np. w "Słowo Radomskim", "Ziemia Radomska"), a także liczne wzmianki w literaturze kulinarnej.

Kiełbasa Jałowcowa posiada blisko 100 letnią tradycję produkcji w rodzinie Państwa Pysiak ze Zdziechowa - małej miejscowości położonej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Produkcję tego wyśmienitego i wielokrotnie dziś nagradzanego produktu rozpoczął Józef Pysiak, który w latach 20.tych XX wieku przygotowywał rozmaite wyroby wędliniarskie na stół dziedzica w Cerekwi. Wśród dostarczanych produktów była również Kiełbasa Jałowcowa, która wytwarzana była przez Pana Józefa już wiele lat wcześniej w przydomowej masarence. Jak wspomina Pan Wojciech Pysiak - były to wytwory, które charakteryzowały się wyjątkowym smakiem i jakością, gdyż tylko takie cenił sobie miejscowy ziemianin i w ten sposób musiały być przygotowywane.

Przez ten okres Kiełbasa Jałowcowa produkowana była w niezmienionej postaci. Przez te lata produkcja odbywała się w mniejszej ilości, trafiając na stoły mieszkańców gminy Zakrzew. Dzisiaj Kiełbasa Jałowcowa produkowana jest na szerszą skalę w Gospodarstwie Rolnym Wojciecha i Elżbiety Pysiak, które wielokrotnie za swoje wyroby zostało nagrodzone.

Od 2006 roku Kiełbasa Jałowcowa produkowana jest z myślą o klientach, którzy cenią sobie wyjątkową jakość, tradycyjną recepturę i smak wytwarzanego produktu.

O wyjątkowości tego produktu, stanowi fakt że jest on wytworem niszowym, który można zakupić tylko i wyłącznie w regionie radomskim. Produkcja odbywa się w Gospodarstwie Rolnym Państwa Pysiak, pod nadzorem weterynaryjnym, w ramach działalności Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej. Sprzedaż odbywa się tylko w dwóch punktach na terenie Radomia, gdzie znajduje liczne grono nabywców, a popyt niejednokrotnie przewyższa podaż. Wyjątkowość smaku i tradycyjną recepturę wyrobów wędliniarskich poświadczają liczne wyróżnienia, którymi został nagrodzony, jak również wypowiedź Lecha Kaczyńskiego - Prezydenta RP, który na uroczystościach w Pałacu Prezydenckim po skosztowaniu wyrobów wędliniarskich ze Zdziechowa, stwierdził że "tak właśnie powinny smakować polskie wędliny" Produkt w dniu 5 marca 2015 r. wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.