Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

 logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" - działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju "Razem dla Radomki" na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 14191937


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa


Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa
jest produktem niszowym, naturalnym, charakteryzującym się tradycyjną recepturą i sposobem produkcji

Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa jest produktem niszowym, naturalnym, charakteryzującym się tradycyjną recepturą i sposobem produkcji. Pozbawiona jest jakichkolwiek dodatków sztucznych i konserwantów. W jej skład wchodzą odpowiednio wyselekcjonowane - najlepszej jakości kawałki mięsa od szynki oraz łopatki. Cały proces produkcyjny i dobór odpowiednich oraz wysokiej jakości składników sprawia, że jest produktem niszowym, bazującym na tradycyjnej recepturze, podczas gdy większość z dostępnych na polskim rynku podobnych wyrobów jest przygotowana w oparciu o dodawanie konserwantów i produktów sztucznych. Do procesu produkcji używana jest wyłącznie sól peklująca i przyprawy naturalne.

Kiełbasa Jałowcowa ze Zdziechowa jest produktem który od ponad kilkuset lat gości na stołach polskich rodzin. O jego popularności świadczą zarówno artykuły i informacje zamieszczane w prasie lokalnej z początku XX wieku (np. w "Słowo Radomskim", "Ziemia Radomska"), a także liczne wzmianki w literaturze kulinarnej.

Kiełbasa Jałowcowa posiada blisko 100 letnią tradycję produkcji w rodzinie Państwa Pysiak ze Zdziechowa - małej miejscowości położonej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Produkcję tego wyśmienitego i wielokrotnie dziś nagradzanego produktu rozpoczął Józef Pysiak, który w latach 20.tych XX wieku przygotowywał rozmaite wyroby wędliniarskie na stół dziedzica w Cerekwi. Wśród dostarczanych produktów była również Kiełbasa Jałowcowa, która wytwarzana była przez Pana Józefa już wiele lat wcześniej w przydomowej masarence. Jak wspomina Pan Wojciech Pysiak - były to wytwory, które charakteryzowały się wyjątkowym smakiem i jakością, gdyż tylko takie cenił sobie miejscowy ziemianin i w ten sposób musiały być przygotowywane.

Przez ten okres Kiełbasa Jałowcowa produkowana była w niezmienionej postaci. Przez te lata produkcja odbywała się w mniejszej ilości, trafiając na stoły mieszkańców gminy Zakrzew. Dzisiaj Kiełbasa Jałowcowa produkowana jest na szerszą skalę w Gospodarstwie Rolnym Wojciecha i Elżbiety Pysiak, które wielokrotnie za swoje wyroby zostało nagrodzone.

Od 2006 roku Kiełbasa Jałowcowa produkowana jest z myślą o klientach, którzy cenią sobie wyjątkową jakość, tradycyjną recepturę i smak wytwarzanego produktu.

O wyjątkowości tego produktu, stanowi fakt że jest on wytworem niszowym, który można zakupić tylko i wyłącznie w regionie radomskim. Produkcja odbywa się w Gospodarstwie Rolnym Państwa Pysiak, pod nadzorem weterynaryjnym, w ramach działalności Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej. Sprzedaż odbywa się tylko w dwóch punktach na terenie Radomia, gdzie znajduje liczne grono nabywców, a popyt niejednokrotnie przewyższa podaż. Wyjątkowość smaku i tradycyjną recepturę wyrobów wędliniarskich poświadczają liczne wyróżnienia, którymi został nagrodzony, jak również wypowiedź Lecha Kaczyńskiego - Prezydenta RP, który na uroczystościach w Pałacu Prezydenckim po skosztowaniu wyrobów wędliniarskich ze Zdziechowa, stwierdził że "tak właśnie powinny smakować polskie wędliny" Produkt w dniu 5 marca 2015 r. wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

dziedzictwo i rozwój patrnerzy lgd
ksow patrnerzy lgd
puszcza kozienicka partnerzy lgd
lgd ziemi siedleckiej
MAS Jablunkovsko
partnerzy lgd razem dla radomki
moves partnerzy lgd razem dla radomki
sao radomka
zwiazek gmin radomka