finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Gołąbki głupie

Gołąbki głupie

Gołąbki głupie

„Gołąbki głupie – gołąbki ziemniaczane, potrawa ta była i jest przygotowywana przez gospodynie na obszarze obecnego powiatu przysuskiego. W rodzinach członkiń Koła zanana jest jako „gołąbki głupie” lub ziemniaczane. Gołąbki mają owalny kształt i są wielkości 10 – 12cm.. W smaku są bardzo delikatne, maślane, można by powiedzieć, że puszyste, jednocześnie użyte przyprawy nadają im wyrazistość. Przypominają delikatne pyzy ziemniaczane, a ponieważ duszą się w sosie mają jeszcze delikatniejszą strukturę. Przede wszystkim gołąbki te były potrawą rolników, przyrządzaną najczęściej w okresie jesienno – zimowym. Wynikało to z najlepszej w tym czasie jakości produktów niezbędnych do ich wykonania. Obecnie „gołąbki głupie” są bardzo popularne i chętnie przyrządzane w Janikowie i okolicy.

Przygotowanie gołąbków najlepiej zacząć od sparzenia kapusty, celem oddzielenia poszczególnych liści. Po sparzeniu, aby liście lepiej się zwijały ścinamy z nich zgrubienia. Pamiętajmy o odłożeniu około 8 liści kapusty, które potem wykorzystamy do gotowania. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Obrane, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dalej możemy postępować w dwojaki sposób. Pierwszy to: do nieodciśniętej masy dodajemy jajka i mąkę i dokładnie mieszamy. Drugi sposób to podzielenie masy na dwie części, z których pierwszą odcedzamy i łączymy z masą nieodcedzoną, dodając skrobię, która powstała przy odcedzaniu pierwszej masy. W tej metodzie nie dodaje się mąki ani jajek, ale można za to dodać np. podsmażone wcześniej mięso z łopatki. Masę przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

Następnie na spód dużego garnka układamy liście kapusty, oraz wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Teraz najtrudniejsze zadanie, a mianowicie nadziewanie liści. Farsz jest tu inny niż na wszystkie nam znane gołąbki z ryżem, bardziej luźny, więc zawijanie trudniejsze. Ale technika jest taka sama. Bierzemy wcześniej przygotowane liście, układamy na wgłębieniu dłoni i wkładamy do nich farsz, dość dobrze go wypełniając., pozostawiając jednocześnie tyle miejsca, by swobodnie zawinąć brzegi i następnie liść. Gołąbki układamy ściśle w garnku, tworząc warstwy, aż do wyrobienia masy.

Na wierzch gołąbków układamy liście kapusty, przykrywamy i dusimy 2 do 2,5 godziny. W zależności od masy którą przygotowaliśmy gołąbki możemy podać: w pierwszym przypadku z sosem śmietanowym. Na 20 minut przed końcem gotowania roztrzepaną śmietanę wlewamy do garnka pozwalając, aby „głupie” dusiły się jeszcze w tym sosie. W przypadku drugiej masy sprawa jest łatwiejsza, bo sos wytworzy się nam podczas gotowania. Z powodu skrobi z nieodcedzonych ziemniaków będzie on wystarczająco gęsty i nie potrzebuje zaprawiania. „Gołąbki głupie” nagrodzone zostały Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.

Koło Gospodyń Wiejskich „Zakręcone Babki” działające przy Kółku Rolniczym Janików, Janików, ul. Krótka 1, 26-400 Przysucha

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content