Kiełbasa wiejska produkowana jest od początku istnienia w przedsiębiorstwie Pana Michała Żyły. Recepturę na jej wykonanie wdrożył do firmy najstarszy pracownik - kierownik produkcji z 40 letnim stażem. A przy produkcji pracują doświadczeni masarze, dzięki pracy których uzyskuje się ten jedyny, wyjątkowy smak. Praca przy produkcji odbywa się pod czujnym okiem właściciela.
Odpowiednio "wyklasowane" mięso wieprzowepoddawane jest obróbce, tzn. mielone, następnie dodaje się przyprawy ( sól, pieprz, czosnek). Przyprawy dodane do masy mięsnej odpowiednio długo z nią pracują aby uzyskać oczekiwany efekt smakowy. Po odpowiednim czasie "odpoczywania" doprawione mięso jest nadziewane w jelito naturalne i poddane procesowi wędzenia. Aby uzyskać oczekiwany efekt smakowy i zapachowy na tym etapie, do wędzenia kiełbasy używamy drewna olchowo - dębowego. Po odpowiednim czasie wędzenia mamy gotową olchowo - dębową kiełbasę wiejską. Prosty przepis - naturalny smak.
Olchowo - dębowa kiełbasa wiejska nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki".
PPUH Celpunkt, Michał Żyła, ul. Klwatecka 10, 26-600 Radom
Partnerzy / Partners LGD
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji;
w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.