Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

 logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" - działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju "Razem dla Radomki" na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 14192193


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Chleb żytni na trzonie z ziołami - zdobywca Laura Kulinarnego Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2018 r.


Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski - właściciele Piekarni WACYN zostali laureatami prestiżowej nagrody - Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego za 2018 rok. Nagroda ta przyznana została Piekarni WACYN za Chleb żytni na trzonie z ziołami.


Chleb żytni na trzonie z ziołami

Piekarnia WACYN istnieje od 1990 roku. Jej właścicielami jest rodzeństwo: Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski. Dzięki rozbudowie i inwestycjom, zakład jest w czołówce firm regionu radomskiego, a pieczywo i ciasta z Wacyna cieszą się popularnością w całym województwie mazowieckim. Specjalnością zakładu są chleby okolicznościowe, chleby weselne i chleby ozdobne. Pracujący piekarze to prawie sami wychowankowie firmy, wyszkoleni przez panią Ewę Brzezińską, która posiada tytuł mistrza piekarstwa.

W Piekarni WACYN do wytwarzania pieczywa nie używa się żadnych chemicznych składników przyspieszających fermentację oraz polepszających wygląd i smak pieczywa (gotowych mieszanek). Produkcja pieczywa piekarni WACYN opiera się tylko i wyłącznie na naturalnej wielogodzinnej fermentacji rozczynów i zakwasów. Chleb żytni wypiekany jest w piekarni WACYN od początku jej istnienia, natomiast ten wzbogacony kozieradką i czarnuszką jest nowością firmy. Smak i zapach godny polecenia.

Chleb żytni na trzonie z ziołami wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem - prowadzony jest metodą wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta. Najpierw nastawia się zakwas z mąki żytniej i wody, na bazie zaczątku z poprzedniego zakwasu. Potem dodaje się mąkę i wodę w odpowiedniej proporcji i temperaturze i poddaje się fermentacji. Działanie takie przeprowadza się trzy razy. Zakwas nastawiany jest codziennie na nowo. Do wyfermentowanego dojrzałego zakwasu dodawany jest przewidziany recepturą dodatek mąki żytniej, wody i soli tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Całość poddawana jest mieszaniu i pozostawiana do dalszej fermentacji. Proces ten trwa od 1 godziny do 3 godzin. Dojrzałe ciasto dzieli się na kęsy w odpowiedniej gramaturze, formuje i pozostawia do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Następnie wypieka się go na trzonie pieca piekarniczego. Po wypieczeniu chleb wykładany jest na regały siatkowe celem odparowania. Taka produkcja powoduje namnażanie się w sposób spontaniczny bakterii mlekowych (probiotyków naszego przewodu pokarmowego), oraz substancji nadających smak i zapach pieczywu. Wprowadzone zioła dodatkowo wzbogacają go w witaminy i mikroelementy, oraz dostarczają dodatkowych walorów smakowych. Chleb wypiekany jest w dwóch wersjach: z ziołami i bez ziół - o czystym smaku i zapachu naturalnej fermentacji.

Wśród licznych wyróżnień które otrzymała piekarnia Wacyn - możemy wyróżnić I miejsce w Konkursie Dobry Chleb organizowany w ramach I Ogólnopolskiego Święta Chleba w Radomiu otrzymany w 2009 i 2010 r. a także tytuły - Perły Powiatu przyznany w Konkursie Gospodarczym Starosty Radomskiego, Wiktoria w XIV edycji ogólnopolskiego Konkursu Znaku Jakości Przedsiębiorców. Chleb razowy z piekarni Wacyn zdobył główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie dobry chleb. W 2018 r. Piekarnia Wacyn została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze w 2018 roku i w 2018 rokuChleb żytni na trzonie z ziołami zdobył Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Chleb z PAPRYKĄ otrzymał Laur Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki".

Piekarnia Wacyn
Wacyn, ul. Szafirowa 55
26-600 Radom
tel. (48) 369 92 85
mail: piekarnia@wacyn.com.pl
www.wacyn.com.pl

mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

dziedzictwo i rozwój patrnerzy lgd
ksow patrnerzy lgd
puszcza kozienicka partnerzy lgd
lgd ziemi siedleckiej
MAS Jablunkovsko
partnerzy lgd razem dla radomki
moves partnerzy lgd razem dla radomki
sao radomka
zwiazek gmin radomka