Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

 logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" - działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju "Razem dla Radomki" na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 14257499


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Budowa silnej marki produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego Doliny Radomki

O projekcie Aktualności Zamówienia Materiały do pobrania Kontakt

Aktualności

Posumowanie projektu

Budowa silnej marki produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego Doliny Radomki to projekt, który otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu na realizację zadania publicznego Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego dla Zadań 12 i 13 ogłaszanego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego. Inicjatywa ta stanowi kontynuację kierunku działań zapoczątkowanych przez LGD "Razem dla Radomki" w obszarze budowania silnej marki produktów tradycyjnych i rozwoju dziedzictwa kulinarnego Doliny Radomki.

Projekt skierowany do mieszkańców - producentów, organizacji związanych z promocją dziedzictwa kulinarnego obszaru wiejskiego południowego Mazowsza, zamieszkujących na terenie powiatów radomskiego, przysuskiego, zwoleńskiego.

Projekt realizowany przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" w miesiącach: od 01.07.2017 do 30.11.2017 r.

W ramach projektu zrealizowano następujące zadania:

1. Zorganizowano szkolenia z zakresu budowy silnej marki produktów tradycyjnych .

W ramach projektu przeprowadzono jedno szkolenie stacjonarne nt. Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich, oraz Szkolenia e-learningowe w następujących blokach tematycznych:

  • Rola produktów w rozwoju obszarów wiejskich,
  • Produkty tradycyjne i lokalne w systemie żywności wysokiej jakości, Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych,
  • Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce,
  • Papryka Przytycka - produktem tradycyjnym.

2. Udział w Ogólnopolskich Targach Papryki w Przytyku.

W dniu 20.08.2017 r. uczestniczyliśmy w XVIII Ogólnopolskich Targach Papryki w Przytyku, gdzie prezentowaliśmy stoisko wystawiennicze LGD. Tam też nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego na najlepsze dania i potrawy z papryki organizowanego przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki". Nagrody główne zdobyły - Ognista zupa z papryki - przygotowana przez Panią Annę Drabik, Warkocz Paprykowy - Pani Kamili Kawińskiej , oraz Kasza jaglana z grillowaną papryką - zgłoszona przez Panią Małgorzatę Bączek.

Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane dla Piekarni Wacyn - za Chleb z papryką, Pana Krzysztofa Lisaka za Czerwoną paprykę z czosnkiem, oraz podwójne wyróżnienie dla Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Bierwce i Okolic za Placek z papryką i boczkiem i Paprykowe łódeczki. Ponadto wyróżnienia odebrali za Zawijańce w sosie paprykowym - Pani Anna Drabik oraz za Ciasto francuskie z papryką - Pani Małgorzata Bączek.

Konkurs na Najlepsze dania i potrawy z papryki Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4"Wspieranie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w ramach projektu współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

3. Udział w X Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD.

W dniach 13-15 października 2017 roku Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" uczestniczyło w Targach "Natura Food" do Łodzi, które odbyły się na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich, na których wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego pełniliśmy rolę gospodarza stoiska wystawienniczego Województwa Mazowieckiego.

Stoisko podkreślało znaczenie "Papryki Przytyckiej" jednego z najbardziej rozpoznawalnych produktów rolniczych z naszego województwa. Promowaliśmy na nim rolników, producentów papryki, wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych z Południowego Mazowsza, a także propagowaliśmy ideę zdrowej żywności poprzez prezentację pokazu kulinarnego i degustację potraw tego wyjątkowo zdrowego i smacznego warzywa. Udział w Targach stanowił również okazję do wypromowania najlepszych produktów i producentów, którzy zaprezentowali swoje wytwory.

Na naszym stoisku przygotowanym wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, oraz gminami z terenu LGD "Razem dla Radomki" - serwowane były potrawy przygotowane z papryki przez Stowarzyszenie "Wrzosowisko" z Wrzosu. Nie zabrakło pokazu kulinarnego, oraz przepysznych produktów regionalnych od "naszych" producentów - miodów pszczelich z Pasieki Murawscy, smalcu, masła z papryką czy dżemu z papryki przyrządzonych przez Panią Elżbietę Bień z Domu Cateringowego Camelot z Cerekwi, pieczywa z Piekarni Wacyn, jabłek i naturalnie mętnych soków "Smaczek z Doliny Radomki" przygotowanych przez Gospodarstwo Sadownicze Państwa Bankiewicz z Komorowa, Papryki Przytyckiej z Gospodarstwa Rolnego Pana Rogulskiego oraz wyróżnionych czterokrotnie wpisem na Listy Produktów Tradycyjnych - wyrobów wędliniarskich z Gospodarstwa Rolnego Państwa Pysiak ze Zdziechowa. Do wspólnej zabawy zapraszał gości naszego stoiska, zespół folklorystyczny "Wieniawa" prezentujący piękno folkloru naszego regionu. Każdy z odwiedzających mógł otrzymać bezpłatne egzemplarze publikacji promujących region (turystykę i kulturę) naszego LGD jak też całego Mazowsza.

NATURA FOOD i beECO to doskonała okazja do poznania oferty polskich i zagranicznych producentów, dystrybutorów ekologicznych produktów oraz obserwacji pojawiających się na rynku trendów i nowości, a także do nawiązania szerokich kontaktów biznesowych. W 2016 roku Targi odwiedziło blisko 370 wystawców oraz 12 tys. zwiedzających: osoby związane z branżą ekologiczną oraz miłośników bioproduktów i ekologicznego stylu życia. Z roku na rok Targi odwiedza również coraz więcej gości z zagranicy.

4. Wydruk publikacji Przewodnik Kulinarny Produktu Tradycyjnego Papryki Przytyckiej.

W ramach zadania wykonany został dodruk publikacji przewodnik kulinarny Produktu Tradycyjnego Papryki Przytyckiej, która zawiera informacje nt. tego wyjątkowego warzywa, historię jego uprawy, informację o produkcie tradycyjnym, a także przepisy na najciekawsze dania i potrawy. Dodruk publikacji 1000 egzemplarzy.

Projekt został zakończony i rozliczony, sprawozdaniedotyczące projektu przekazano do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego 30.12.2017 r.



02.07.2017
Bezpłatne szkolenia e-learningowe: Budowa silnej marki produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego Doliny Radomki.

lgd razem dla radomki

Zapraszamy do uczestnictwa w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych opracowanych przez profesjonalistów, ekspertów w zakresie dziedzictwa kulinarnego obszarów wiejskich. Szkolenia mają na celu przekazanie wiedzy i informacji nt. Produktów tradycyjnych i lokalnych.

Bezpłatne szkolenia udostępnione są przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" w ramach projektu "Budowa silnej marki produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego Doliny Radomki", współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Szkolenia skierowane są do mieszkańców - producentów, organizacji związanych z promocją dziedzictwa kulinarnego obszaru wiejskiego południowego Mazowsza, zamieszkujących na terenie powiatów radomskiego, przysuskiego, zwoleńskiego.

  • producentów żywności, restauratorów, właścicieli obiektów gastronomicznych - którzy będą promowani a także edukowani w działaniach związanych z rozwojem proponowanych przez nich usług,
  • rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, przetwórców, osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, restauratorów, właścicieli punktów gastronomicznych - którzy zechcą wziąć udział w warsztatach i szkoleniach z zakresu zdobycia umiejętności w zakresie produkcji, przetwarzania i rozwijania produktów kulinarnych, spożywczych obszarów wiejskich,
  • w tym w szczególności producentów produktu tradycyjnego "Papryki Przytyckiej".

Szkolenia opracowane w ramach projektu "Mazowiecka Kuźnia Smaków" poświęcone są następującemu zakresowi tematycznemu:

  • Rola produktów w rozwoju obszarów wiejskich,
  • Produkty tradycyjne i lokalne w systemie żywności wysokiej jakości, Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych,
  • Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce,
  • Papryka Przytycka - produktem tradycyjnym.

Zachęcamy do udziału w projekcie i rejestrację na szkolenia poprzez dostępny formularz na stronie http://elearning-szkolenia.eu/formularz7/index.html



mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

dziedzictwo i rozwój patrnerzy lgd
ksow patrnerzy lgd
puszcza kozienicka partnerzy lgd
lgd ziemi siedleckiej
MAS Jablunkovsko
partnerzy lgd razem dla radomki
moves partnerzy lgd razem dla radomki
sao radomka
zwiazek gmin radomka