25.04.2016 r.
Regionalia 2016 za nami.
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” to kolejne wydarzenie w miesiącu kwietniu w którym uczestniczyliśmy w charakterze wystawców promując dziedzictwo kulturalne i kulinarne naszego obszaru. Podczas odbywającego w dniach 22-24 kwietnia 2016 r. w Warszawie wydarzenia, na gości odwiedzających nasze stoisko czekało wiele przepysznych produktów regionalnych.
Zainteresowane osoby które odwiedziły nasze stoisko, mogły spróbować dżemu z czerwonej papryki, masła paprykowego przygotowanego przez Catering „Camelot” z Cerekwi; przepysznych naturalnie mętnych soków Smaczek z Doliny Radomki produkowanych przez Mistrzów Agroligii - Gospodarstwo Sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewicz z Komorowa; pierzgi i miodów odmianowych z Pasieki Murawscy, oraz tradycyjnej wędliny z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Czapla z Jedlińska”.
Na naszym stoisku wystawienniczym udostępnionym dzięki uprzejmości Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego zaprezentowaliśmy także pakiety turystyki aktywnej, oferty wypoczynku na naszym obszarze oraz opracowaną pod koniec ubiegłego roku turystyczne aplikację mobilną na smartfony po terenie LGD „Razem dla Radomki” stanowiącą wirtualny przewodnik, umożliwiający poznanie najciekawszych atrakcji turystycznych. Zawiera on aktualne informacje o wydarzeniach, zabytkach i ciekawych miejscach, wyposażona jest w katalog tras turystycznych, pieszych i rowerowych.
V edycja Targów była również czwartą z rzędu w której uczestniczyło nasze Stowarzyszenie. Odbywa się w Centrum Targowym MT Polska w Warszawie i jest wydarzeniem bezpłatnym. Jest poświęcona szeroko pojętej zdrowej i ekologicznej żywności i wyrobom regionalnym z Polski jak i ze świata. "Regionalia" mają na celu promocję lokalnych producentów żywności, którzy posługują się naturalnymi, ekologicznymi bądź tradycyjnymi sposobami jej wytwarzania, i są dzisiaj największą w kraju imprezą branżową poświęconą produktom regionalnym.
Impreza zorganizowana została pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Targi Regionalia to różnorodny katalog wyrobów, które wytwarzane są często według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenia, na bazie lokalnych surowców i w sposób przyjazny dla środowiska. Ponad 300 wystawców na swoich stoiskach zaprezentowało produkty regionalne z Polski i zagranicy, zdrową, organiczną żywność, miody, przetwory, przyprawy, wędliny oraz wyroby mleczarskie, a także wina i lokalne browary. Ponadto przedstawione zostały oryginalne produkty rzemieślnicze z drewna, ręcznie robiona biżuteria i moda inspirowana folklorem.
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z największą tego typu imprezą konsumencką w Polsce, XVIII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” (www.targilato.pl), wystawcy mogli dotrzeć nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych (odbywające się równolegle Targi Lato odwiedzane są corocznie przez ponad 20 000 Warszawiaków), ale również do przedstawicieli wielu sieci handlowych, supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, hurtowni, szkół, mediów, oraz wszystkich zainteresowanych.
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z największą tego typu imprezą konsumencką w Polsce, XVIII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” (www.targilato.pl), wystawcy będą mogli dotrzeć nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych (odbywające się równolegle Targi Lato odwiedzane są corocznie przez ponad 20 000 gości), ale również do przedstawicieli wielu sieci handlowych, supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, hurtowni, szkół, mediów, oraz wszystkich zainteresowanych.
Poniżej prezentujemy fotorelację z Targów.