NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 10889689


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Aktualności

25.03.2015 r.

Kiełbasa Wiejska Zdziechowska oraz Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zapraszamy na spotkanie „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” oraz uroczyste wręczenie wyróżnienia dla Gospodarstwa Rolnego Państwa Pysiak.

Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa

Kiełbasa Wiejska Zdziechowska oraz Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa – to kolejne produkty po Salcesonie Wizytowym i Szynce Zdziechowskiej produkowane w Gospodarstwie Rolnym Elżbiety i Wojciecha Pysiak ze Zdziechowa, które zostały wyróżnione tytułem Produktu Tradycyjnego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W związku z uroczystym wręczeniem wyróżnienia zapraszamy w piątek 27 marca 2015 r. na godzinę 10.00 do Gminnego Centrum Informacji, Edukacji i Kultury w Zakrzewie na spotkanie np. „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” podczas którego przedstawiciele Samorządu Województwa Mazowieckiego, producenci markowych produktów przedstawią zagadnienia związane z budową sieci dziedzictwa kulinarnego oraz kształtowaniem produktów lokalnych i tradycyjnych.

Obecność Kiełbasy Wiejskiej Zdziechowskiej oraz Zakrzewskiej Kiełbasy Jałowcowej wśród 75 Produktów Tradycyjnych z terenu województwa mazowieckiego potwierdza ich wyjątkową jakość, wyśmienity smak oraz wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji. Stanowią one produkty najwyżej jakości, wytwarzane tradycyjnymi metodami w oparciu o naturalny skład surowców, pozbawionych konserwantów. Sposób produkcji sprawia że wyjątkowy smak wyróżnia wędliny Państwa Pysiak od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku. Smak jakim charakteryzuje się Kiełbasa Wiejska Zdziechowska oraz Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej polskiej wędliny, które mogliśmy spotkać na polskich wiejskich stołach kilkadziesiąt lat temu.

Wędliny posiadają ponad 80-letnią tradycję produkcji w rodzinie Państwa Pysiak. Produkcję tych wyśmienitych i wielokrotnie nagradzanych produktów rozpoczął w latach 30-tych XX wieku Józef Pysiak, który przygotowywał rozmaite wyroby wędliniarskie na stół dziedzica w Cerekwi. Cieszyła się ona powodzeniem także wśród innych mieszkańców, którzy z chęcią nabywali ten wyrób. Mimo upływu lat kiełbasa Zdziechowska i zakrzewska wytwarzane są nadal wg starej rodzinnej, niezmienionej receptury, dzięki czemu posiada ten sam niepowtarzalny smak. Od 2006 roku produkowane i sprzedawane są na rynku lokalnym z myślą o klientach, którzy cenią sobie wyjątkową jakość, tradycyjną recepturę i smak wytwarzanego produktu.

Poświadczeniem unikalności produktów wędliniarskich przygotowywanych w Gospodarstwie Rolnym należącym do Państwa Pysiak świadczą liczne wyróżnienia. Mogą poszczycić się m.in. nagrodami: „Polski Producent Żywności 2009”, tytułem Mistrzów Krajowych Agro Ligi 2008 w kategorii Rolnicy, tytułem Mistrza Województwa Mazowieckiego, nagrodą Produkt Roku 2009 r. przyznaną przez Galę Biznesu Ziemi Radomskiej, oraz nagrodą Gospodarczą „Granitowy Tulipan” przyznaną przez Izbę Przemysłowo – Handlową Ziemi Radomskiej za „Wyroby wędliniarskie” w kategorii Produkt Roku 2009 r. , Perła Powiatu w kategorii Małe Gospodarstwo Rolne (2013), uzyskanie wpisu dla Salcesonu Wizytowego (2012) oraz Szynki Zdziechowskiej (2013) wpisów na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas szkolenia „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” zaprezentują się wiodący producenci regionu radomskiego: Gospodarstwo Sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewicz z Komorowa (aktualni Mistrzowie AGROLIGI – najważniejszej nagrody przyznawanej w polskim rolnictwie, producenci naturalnie mętnych soków – Smaczek z Doliny Radomki), Pasieka Murawscy – Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej, Zajazd Bajka – producenci Pierogów z Bajki, Piekarnia „Wacyn” Ewy Brzezińskiej i Andrzeja Karczewskiego. Przygotowana zostanie również degustacja produktów tradycyjnych przygotowanych przez w/w producentów wśród których nie zabraknie wyrobów wędliniarskich Gospodarstwa Rolnego Państwa Pysiak. W drugiej części programu przeprowadzone dla wszystkich zainteresowanych zostaną warsztaty produkcji serów podpuszczkowych, prowadzone przez Krzysztofa Jaworskiego, utytułowanego serowara z Żuław.

Program szkolenia

  • 09.30 - 10.00: Rejestracja uczestników, kawa, herbata
  • 10.00 - 10.20: Produkt lokalny i tradycyjny – czy atrakcyjny? - Krzysztof Zaniewski, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
  • 10.20 - 10.40: Sieci dziedzictwa kulinarnego szansą na rozwój - Cezary Adam Nowek, Prezes LGD „Razem dla Radomki”
  • 10.40- 11.05: „Zakrzewska kiełbasa jałowcowa”, Zdziechowska kiełbasa wiejska” – Prezentacja nowych produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wojciech Pysiak
  • 11.05 - 11.30: Prezentacja markowych produktów obszaru LGD „Razem dla Radomki”
  • 11.30 – 12.10: Sery zagrodowe elementem oferty turystycznej regionu- Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław
  • 12.10 – 12.40: Przerwa degustacyjna potraw tradycyjnych, regionalnych.
  • 12.40 – 15.30: Pokaz produkcji sera podpuszczkowego- Krzysztof Jaworski, serowar z Żuław
  • 15.30 – 16.00: Dyskusja, podsumowanie i zamknięcie szkolenia

Serdecznie zapraszamy. Dla wszystkich uczestników spotkania przygotowany zostanie poczęstunek regionalny.

pobierzdo góry
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.